Растения и животни

Начало | Растения и животни | Как расте оризът?

Как расте оризът?

Аз детето | 2016-06-14

Как расте оризът?

Оризът е една от най-важните храни. Включен е в менюто на почти всеки човек на планетата. По целия свят се консумира ориз – независимо в каква форма и в какво ястие. Вероятно вие вече знаете как растат и се засаждат много видове подобни популярни храни, като картофи, моркови, домати и така нататък... Но знаете ли нещо повече и за ориза? Къде по-точно и на какво растат тези малки бели зрънца? А как ли се берат? Трябва да знаете, че последното е много времеемко и трудно, защото дори в нашия развит свят и всякаквите технологии, засаждането и прибирането на реколтата от ориз все още не може напълно да се механизира. Много хора все още продължават да събират ориза с ръце. Това е доста трудно – само се сетете колко малко е всяко едно зрънце ориз, а сега си представете как се събират един, два или три тона от тези зрънца.

Появата на ориза на селскостопанските полета има дълга история, която започва преди повече от 9 хиляди години. Към днешна дата тази култура се отглежда по целия свят, като най-много това се прави в Китай. Страната се занимава с отглеждането на ориз вече в продължение на 8 хиляди години. Оризът е доста нежно растение и изисква доста специфични грижи, както и много вода. Едва ли не трябва да се направи цяла екосистема само и само да поникнат няколко стръкчета ориз.

Но всичко започва не от водата, а далеч преди това. За да се отгледа ориз първо трябва да се обработи земята, след това да се наръси със специални соли. Обработването на земята също не става с машини, а с животно, което се впряга в плуг. Това е така, защото в страни като Китай, оризът се сее на много високи места, където техниката за обработка на такива полета не може да стигне. След това идва водата, но тя е толкова много, че отнема един ден земята да се напои до подходящата степен. През цялото това време оризът се засява в отделен разсадник, за да покълне и всичко да стане по-бързо, а и за да е сигурно, защото много често се случва когато бъде засаден направо в земята да покълне много по-бавно или изобщо да не покълне. След като ориза достигне до 20 сантиметра височина, се прехвърля от оранжерията навън, но трябва много да се внимава, защото стръкчетата са тънки като косми и се късат лесно.

Два месеца след засаждането ориза започва да цъфти. По това време стръковете вече са високи около 55 сантиметра. Цветовете на ориза са много малки и бледожълти. Знаете ли, че всъщност и миришат доста приятно, за разлика от зрънцата, в които след това се превръщат, леко сладко и много деликатно... След няколко дни ароматните цветчета стават твърди и плътни и идва времето за реколтата. След като се набере, тя се изсушава. В Китай това се прави ръчно – всяко едно зрънце се обира и се поставя на специално място, като накрая се получава огромна пътека от ориз. След като изсъхне се обелва и изчиства – отново ръчно.

Всеки килограм ориз, който купуваме от магазина в пакетче е бил чистен от поне 10 човека, а поне още толкова са го отглеждали с огромно внимание. Освен това е бил поливан с около 3 500 литра вода. Дори днес китайците използват стара техника за поливане на ориза – те просто използват реките. Садят ориза близо до река и от нея прокопават напоителни канали и така реката се насочва директно към оризищата. Това също така предотвратява и водата да се застоява и вместо поле с ориз накрая да има блато, защото заблатяването на оризището унищожава растенията.

Ето това е основният процес за отглеждане на ориз, разбира се има и още много други малки тайни, които ние няма как да разберем изцяло – това знаят само трудолюбивите хора, които твърдят, че ако решиш да се занимаваш с отглеждането на ориз, трябва да си наясно, че това ще е твоето хоби и работа за цял живот.

Вижте още:

Факти за храната, които ще ви учудят

Най-абсурдно скъпите храни в света

Известните анимационни герои и техните любими храни



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град