важните неща

Начало | важните неща | Как правилно да четем книги

Как правилно да четем книги

Аз детето | 2019-05-27

Как правилно да четем книги

Всички малки и големи любители на книгите, за които четенето е не просто убиване на свободното време или нещо, което са ги задължили да правят в училище, а любимо и незабравимо хоби, знаят, че могат да четат навсякъде и във всякаква поза: в градския транспорт, в леглото, дори ходейки. Едно от нашите любими занимания в свободното време също е четенето на книги. Едно от любимите ни неща е да се приберем вечер и след вечеря да седнем и да се насладим на някоя интересна книга, пълна с дракони, приключения или обикновени истории разказани по прекрасен начин. А забелязахте ли, че казахме „да седнем да четем“?

Да, точно така, колкото и приятно да звучи да лежиш на леглото под топлите завивки и да четеш преди лягане, не е хубаво да се прави. Това са ни казвали много възрастни хора и ние сега го казваме и на вас. Сигурни сме, че ако отидете и попитате родителите си дали е вярно, те ще се съгласят с нас. Не само, че четенето в легнало положение може да навреди на зрението ви, но и се оказва, че докато лежим и четем, това притиска гръдния ни кош. Оттам се нарушава ритъмът на дишането и така ни причинява недостиг на кислород в тялото. А както знаете, кислородът и дишането са нещо, без което не можем да живеем дълго. Дори съвсем малко да се наруши правилното дишане започваме да мислим по-трудно, дори и да не го усещаме и така на моменти дори губим нишката в историята на книгата и така като се замислим на нас ни се е случвало. Разбира се това, че не можем да лежим и четем изобщо не означава, че не може да ни е приятно. Пак можем да си четем завити в леглото, просто от кръста нагоре трябва да бъдем изправени и да сме се облегнали на таблата на леглото например. Всъщност като се замислим така наистина звучи по-приятно.

След като уточнихме това е важно да знаете също така, че не бива да „забивате носа“ си в книгата колкото и да е интересна тя. Определено познаваме хора, които така се вглъбяват в историята, че доближават лицето си възможно най-близо до книгата, но това също не е полезно и след време ще повлияе на здравето. Така че запомнете разстоянието между очите и книгата трябва да бъде поне 35-40 см. Да, разбира се, това е трудно да се контролира, когато книгата те привлича все повече към себе си като магнит, а и да мислим за него, но след няколко дни прекарани така ще ни стане навик – полезен навик.

Много хора са ни казвали, че не било полезно и да се чете в градския транспорт. О неее, защо, това ни е любимото място, а какво друго да правим, когато прекарваме по половин час в задръстванията. Не мислим, че ще го изпълним, но все пак знайте и това: четенето в градския транспорт също не е много полезно, особено в автобуси и тролейбуси и особено, когато навън вече се стъмва и осветлението е слабо, а разклащането определено ни разконцентрира и кара очите ни да се претоварват докато се опитат да фокусират текста отново, от което понякога също не произлиза нищо добро.

Накрая излиза, че е най-добре да седнем на дивана или удобно кресло или защо не на масажен стол вкъщи и да четем в спокойна и тиха обстановка на добра светлина или в близката библиотека.

Ще ни е интересно да споделите с нас вие къде четете най-често и знаете ли други съвети за това как не трябва да се чете!

Вижте още:
Гъсеничката Многознайко – незаменим помощник при четенето на книги
Юлия Спиридонова – Юлка: „Деца, открийте своята най-любима книга“



Коментари
1 коментар

Михаил Димитров , 21 г.,

Публикувано на 08.05.2017

Здравейте! Изпробвах интересен за мен начин за четене на книга. От известно време се замислям, как докато съм на дивана ми е неудобно да чета, защото постоянно се налага да държа книгата върху краката ми, и така книгата е огъната, и постоянно се изисква усилие от ръцете ми за задържане на книгата. Доста досадно ми бе дълго време и се чудих, как може да ми е така удобно, както докато съм седнал на бюрото. И както се чудих това, взех една твърда квадратна възглавница, която е от донапрен, не е от пух. Сложих я върху краката ми и открих, че ми е МНОГО по-удобно четенето. Бих качил снимка да видите как изглежда, на мен много ми помогна тази проста идея. Потърсих в гугъл за удобни начини на четене и така стигнах до тази статия... Пиша коментара, защото тази проста идейка, ми направи с повече от една идея, по-приятно четенето.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град