интересно

Начало | интересно | Как пише моливът?

Как пише моливът?

Аз детето | 2020-02-29

Как пише моливът?

Може и да не повярвате, но преди много години, хората са смятали молива и химикалките за изключително ново и невероятно изобретение. Когато ги видели за първи път, те не могли да повярват, че не е нужно да пишат с перо, което непрекъснато да потапят в мастило. Не могли да повярват на очите си как така без да топят това пластмасово нещо в мастило то пише, а какво да кажем за молива – как изобщо пише без мастило. Всъщност, за да бъдем честни и ние сме си задавали този въпрос и днес заедно с вас и вашата помощ ще разберем отговора.

Днес никой от нас не смята молива за нещо ново, невероятно – това е просто средство за писане. Но преди доста време хората не са писали върху хартия, а на дъска покрита с пласт восък с остра пръчка. Но времената оттогава много са се променили и дъската и восъкът са заменени от хартията, а острата пръчка от молива. Трябва обаче да отбележим, че първият молив, не е това, което ползваме ние днес. Нашата версия е преминала през много усъвършенстване. Първият молив е бил просто една обикновена пръчка от олово. Знаете ли какво е олово? Оловото е сиво-бял, мек и пластичен метал със силен метален блясък. Разтваря се в киселини и се окислява при обикновена температура, но се пасивира — образува тънка оксидна кора, която го предпазва от по-нататъшно окисление. Съединенията му са отровни. Олово се добива главно от минералите галенит, церусит и англезит. Най-големи находища има в Австралия, Канада, Русия, Испания. Приложение — за сплави, химични апаратури, акумулатори, за защита от радиоактивни лъчения, за куршуми, сачми и др.
Сега да се върнем на моливите – първият молив, както казахме е бил просто една пръчка от олово. Тя оставяла следа върху хартията, но в същото време и на ръцете и пръстите. Това бил голям проблем, така че след известно време хората намерили начин и „облекли“ молива в дърво.

Нашите моливи днес отново са облечени в дърво, но вместо от олово са от графит. В графита атомите са подредени на слоеве. И когато пишем с молива, тези слоеве малко по малко се отделят и остават върху хартията. Поради тази причина, когато пишем дълго с един молив, той просто изчезва. Тези моливи, които познаваме днес са изобретени от Й. Хармут, собственик на фабрика за производство на лабораторни съдове – колби, епруветки и т. н. Той случайно видял, че в модела за една от колбите освен глина слагали и графит, който като се отронил оставял следи върху тетрадката му. Така той изобретил молива, който използваме и до днес.

Картинка: freeimages.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град