забавна наука

Начало | забавна наука | Как лупата прави нещата по-големи?

Как лупата прави нещата по-големи?

Аз детето | 2019-02-06

Как лупата прави нещата по-големи?

Играли ли сте някога на детективи? Ако сте почитатели на литературата, може би дори сте си представяли, че сте един от най-известните детективи на всички времена. Знаете го… онзи, който живее на улица „Бейкър“ 221 в Лондон? За кого говорим? Шерлок Холмс, разбира се! Ако искате да бъдете точно като Шерлок Холмс, ще ви трябват няколко неща. Едно яке от туид ще бъде полезно за онези влажни и прохладни улици на Лондон. Ще искате и една от онези готини шапки, които винаги носи. И накрая, ще ви е необходим важен инструмент, който да използвате, когато търсите най-малките улики: лупа. Холмс може да е използвал лупата си, за да търси улики, за да разреши множеството загадки, с които се е сблъсквал, но хората по целия свят използват този прост инструмент за всякакви задачи всеки ден. С лупа в ръка можете да направите най-малките детайли по-големи. И така, как лупите правят малките неща по-големи?

Лупата всъщност е най-простата форма на основен микроскоп. Състои се от единична изпъкнала леща, която увеличава обекта, когато стъклото се държи до него. Историците смятат, че един учен на име Алхазен е създал първата лупа през 1021 година. От времето на Алхазен принципите на оптичната физика, които правят лупите да работят толкова добре, са в основата на големите постижения в науката, особено в областта на биологията и астрономията. Днес лупите могат да се използват за прости задачи, като например улесняване на четенето на дребен шрифт или за сложни научни задачи, като например изучаване на микроскопични организми. В допълнение към простите, ръчни лупи, лупите играят важна роля като част от други устройства, включително бинокли, камери, микроскопи и телескопи. Без способността да увеличаваме малките предмети, ние не бихме знаели много за дребни неща като бактерии и вируси или далечни неща, като звезди и галактики.

Увеличителните стъкла правят обектите по-големи, защото техните изпъкнали лещи (изпъкнали извивки навън) пречупват или огъват светлинните лъчи, така че те се събират. По същество лупите карат очите ви да виждат нещата по-големи отколкото са в действителност. Когато светлината отскача от някакъв предмет и пътува към очите ви, тези светлинни лъчи са успоредни един на друг. Когато преминават през лупа, изпъкналата леща извива паралелните лъчи, така че те се събират и създават виртуален образ на ретината на очите ви. Този виртуален образ на вашите ретини изглежда по-голям от реалния обект поради принципите на геометрията. Въпреки лупата, очите ви проследяват светлинните лъчи в паралелни линии към виртуалния образ. Тъй като виртуалният образ е по-далеч от очите ви, отколкото обектът, обектът изглежда по-голям!

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град