Лаборатория

Начало | Лаборатория | Как да си направите снежен вулкан

Как да си направите снежен вулкан

Аз детето | 2019-01-03

Как да си направите снежен вулкан

Вулканите са доста опасни, но и много интересни. Те са едно доста изключително творение на природата, което едновременно ни плаши и привлича. На Земята съществуват около 1500 вулкана, които могат да се активират във всеки един момент. Те се образуват, когато разтопена магма се надига към повърхността на земята и разкъсва тънките й слоеве. Вулканичната пемза е единственият вулканичен камък, който плава на повърхността на водата. Тя е сива на цвят, с кухини, които се образуват при излизане на горещи газове от камъка, когато се охлажда. Най-огромните вулкани се наричат супервулкани. Тяхното изригване може да доведе до ужасяващи последствия – огнен дъжд на хиляди километри от самия вулкан, глобални климатични промени заради попадането на пепел в атмосферата. Обикновено изригването на вулкан се случва веднъж на 100 000 години, затова и ни привлича толкова. Разбира се, колкото и да искаме, не можем да го гледаме отблизо – много е опасно. Но пък какво ще кажете за идеята да си направите сами собствен вулкан, при това не от нещо друго, а от сняг.

Побързайте, точно сега е моментът за една цветна и бълбукаща забава със снега! Направете си този лесен и невероятен снежен вулкан, който наистина ще изригне.

За вулкана ще ви трябват:

  • пластмасова чашка
  • 2 супени лъжици сода за хляб
  • 30 мл оцет
  • 1 супена лъжица препарат за миене на съдове
  • боички – водни, темперни, за храна, няма значение, каквито ви се намират
  • сняг – разбира се

Какво трябва да направите:

За да направите този възхитителен вулкан, първо трябва да си поиграете със снега. Сложете пластмасовата чаша на удобно място. След това около нея започнете да правите вулкана от сняг, както се прави снежен човек, знаете, само дето е вулкан. Важно е да покриете цялата чаша със сняг, но да оставите свободен отвора й. Това ще е кратерът на нашия вулкан, а знаете, че той е много важен. Без кратер вулканът не може да изригне. Препоръчаме ви и да натрупате много стегнато снега около чашата. Тоест докато строите, да го утъпквате добре, колкото се може по-плътно около чашата, за да издържи след това на изригването. След като вулканът ви е готов, пригответе се и да снимате, идва интересната част.

Добавете няколко капки боя, ние лично предпочетохме боя за храна, защото тя е доста по-ярка в червен и жълт цвят, като за лава. Но ако не ви се намира, става и с водни боички. Добавете препарата за миене на съдове, боичките и содата. След това започва забавлението. Внимателно изсипете и оцета и гледайте.

Вулканът изригва-а-а-а-а... Колко забавно....

Защо става така?

Много просто – оцетът (киселината) и содата (основата) реагират, за да се неутрализират взаимно. Те правят това просто по законите на химията. Тази реакция отделя въглероден диоксид – газ, който излиза с мехурчетата, които виждате. Тези мехурчета се свързват и с препарата за миене на съдове и така вулканът изригва. А боята е просто за ефект.

Приятно снежно забавление!

Вижте още:
Лава в чаша



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град