Растения и животни

Начало | Растения и животни | Имат ли растенията скрита сила?

Имат ли растенията скрита сила?

Аз детето | 2017-12-05

Имат ли растенията скрита сила?

Сила ли? Растенията не са силни, ще кажете вие. Те винаги стоят на едно и също място и тяхното оцеляване зависи от слънцето и дъжда. Това е вярно, но знаете ли, че растения имат мощни химикали вътре в тях? Много растения имат лечебни сили и са били използвани в продължение на хиляди години в медицината. В действителност, повечето от лекарствата, които имаме днес са направени от растения или химикали с подобни свойства. В древногръцката митология се разказва история, в която войниците на Ахилес са използвали бял равнец, за да лекуват бойните си рани. В действителност, научното наименование на белия равнец е Achilleas. По време на Гражданската война в Америка, войниците също са използвали равнец за спиране на кървенето от бойните си рани. А лавандулата пък има антибактериални свойства. През Средновековието, лекарите правили малки стръкове от лавандула и други билки и ги продавали на хората, за да се пазят от страшните болести като чумата и дори и да не вярвате, това често наистина ги предпазвало.



Както всяко нещо обаче и също като супер герои има и "лоши" растения. Докато едни ни помагат, други вредят, а трети са отровни и направо могат да убият. Много растения са отровни за животни и хора. Някои растения, които изглеждат като вкусни плодове, всъщност са отровни. Така например растението наречено мечо грозде много прилича на боровинки, но не бива да се яде, защото може много да ви разболее. А защо тогава прилича на боровинки ли? Просто, защото е хитро. С много години живот и еволюция то е разбрало, че за да си хапне някой от него, трябва да прилича на нещо вкусно. Като се замислиш точно такива са и лошите супер герои нали?

Ето още няколко интересни факта за скритата сила на растенията:
 

  • Много от растенията, които срещаме в парка, планината или в дрова всъщност са много отровни. Нарциси, хортензия, глициния, олеандър, напръстник и много други са красиви, но отровни.
  • Някои видове пестициди всъщност са направени точно от теди растения.
  • Бременните жени, понякога пият чай, направен от листа от малина, за да подготвят тялото си за раждане.Тинктурите са направени от билки, които са напоени за дълго време в глицерин, вода или алкохол. Тинктурите са се използват, като лекарство.
  • Някои растения, като лайка и лавандула се използват при силен стрес и умора. Обикновено се варят на чай или се правят ароматни масла от тях.


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град