За да е по-лесно в училище

Начало | За да е по-лесно в училище | Има ли желание, има и начин: ученици си осигуриха лаборатория по химия и ремонтираха класните си стаи

Има ли желание, има и начин: ученици си осигуриха лаборатория по химия и ремонтираха класните си стаи

Аз детето | 2020-09-07

Има ли желание, има и начин: ученици си осигуриха лаборатория по химия и ремонтираха класните си стаи

Малко преди началото на учебната година ученици от софийското 35-о училище „Добри Войников“ показаха, че има ли желание нещо да се направи има и начин. И че понякога не трябва да чакаш някой друг да свърши работата, а трябва да се заемеш сам! Невероятната история разказват от stolica.bg. Извънредното положение, ученето у дома, ваканцията и любов към училището са само част от нещата, които вдъхновили учениците да сътворят нещо невероятно почти сами.

В продължение на три месеца Ученическият съвет подготвял проект за подобряване на училищната среда и няколко седмици преди началото на учебната година започнали и да действат по него. Първо децата от 10-ти клас боядисали и нарисували по красив и оригинален начин класна стая. Учениците съвсем сами провели обсъждане, гласуване и бюджетиране на проекта за освежаването на класната стая. Днес те работят и по още един проект – освежаване на други стаи и създаване на лаборатория по химия, като досега такава не е имало в училището. Освен това благодарение на инициативността и трудолюбието на учениците новата учебна година ще започне и с ремонтирани тоалетни.

Преди това децата се срещат с кмета на район Лозенец Константин Павлов и с председателя на СОС Елен Герджиков. Двамата разясняват как се решават проблеми и децата разбират, че в какво училище ще учат зависи и от тях. Две класни стаи вече са ремонтирани и пребоядисани. А голямата гордост на децата е лабораторията по химия. В Ученическия съвет на 35 СЕУ „Добри Войников“ членуват по двама души от клас от V до XII клас, разказаха пред Столица.bg учениците.

„В началото на карантината, когато всички си бяхме по домовете, ни беше скучно и нямаше какво да правим. Тогава се роди идеята да разработим проекти за промяна на средата около нас към по-хубава. Ние работихме заедно с фондация „Малките стъпки“, която се занимава с предоставяне на гражданско образование за процеса на взимане на решения и възможностите за участие. Благодарение на тях се срещнахме с кмета на район „Лозенец“ и председателя на Столичния общински съвет. Те ни проведоха и няколко обучения от кого зависи решаването на даден проблем и по какъв начин работят институциите“, разказват от Ученическия съвет. Първо децата се замислят какво не им харесва, след това идват идеите и после решението на проблема. „Като най-голям проблем установихме лошото състояние на нашите тоалетни. Освен че външният им вид не беше добър и нямаше тоалетна хартия, много от малките ученици се заключваха вътре, защото вратите са метални и тежки и резетата не са хубави. Говорихме с нашето ръководство по този проблем и те ни обясниха, че ще се погрижат за закупуването на нови резета, но за жалост училището няма достатъчно пари да направи цялостен ремонт“, разказват учениците.

След обмяна на опит с германско училище децата решават да започнат и да изхвърлят боклука в училище разделно. „По този начин опазваме околната среда и същевременно ще изградим и навици в учениците ни, които могат да се прехвърлят в техните семейства“, убедени са учениците. За да реализират идеите си те пишат писма до район „Лозенец“ и Столична община. „За жалост нашата администрация е малко тромава и започнахме дълга комуникация с институциите, но най-важното е, че не се отказахме“, установяват ентусиазираните деца. Прочетете още:
Точно като в Япония: ученици сами чистят класната си стая
Многоетажното училище



Коментари
1 коментар

Светла , ,

Публикувано на 07.09.2020

Браво на тези деца, не трябва да се чака наготово друг да реши проблема, а се действа!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град