За родители

Начало | За родители | Играчка с опасно малко магнитче, лампички с къс кабел... Акцията „Безопасна Коледа“ следи за опасни играчки на пазара

Играчка с опасно малко магнитче, лампички с къс кабел... Акцията „Безопасна Коледа“ следи за опасни играчки на пазара

Аз детето | 2018-11-21

Играчка с опасно малко магнитче, лампички с къс кабел... Акцията „Безопасна Коледа“ следи за опасни играчки на пазара

Колко опасни могат да бъдат играчките за деца, които на пръв поглед са безопасни? За това предупреждава директорът на „Надзор на пазара“ в Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Мирослав Йотов. „Безопасна Коледа“ е кампания на агенцията и се провежда за седма поредна година. Целта е да се предотвратят инциденти при голямото пазаруване около новогодишните празници.

Инспекторите от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор проверяват обектите, където се продават играчки, а също и коледна украса. Така например инспекторите съветват много да внимаваме, когато купуваме коледни лампички. Едно от задължителните условия за безопасно ползване е кабелът с щепсела да бъде минимум със 160 см дължина. Ако е по-къс това създава предпоставка за пожар ако лампичките са увити около елхата. Също така не бива да ги поставяме около пердета и други лесно запалими предмети. „Всеки си мисли, че знае това, но често стават подобни инциденти, затова отново споделяме тази информация с хората“. – казват от ДАМТН.

В предаването „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR, Мирослав Йотов сподели още – „Агенцията все повече се фокусира върху по-новите продукти, които се пускат на пазара. Например антистрес играчка, която децата използват, за да се успокояват – играчка с магнитче, което много лесно се отделя от нея. При поглъщане може да причини фатален изход.“ Той посочи, че и спинърите са опасни, тъй като има лесен достъп до батериите им, които също могат да бъдат погълнати от децата. Йотов допълни, че гумените свирещи играчки също представляват заплаха, колкото и безобидно да изглеждат. Първо, заради нивото на звуковото налягане, което не трябва да надвишава 65 децибела и второ, заради уреда, който излъчва звука. „Както за играчките, така и за всички останали продукти имаме незабавни действия. Спира се на първо място при търговеца, след което се продължава и към вносителя.“, сподели директорът на „Надзор на пазара“ в ДАМТН.

Той отбеляза, че през последните години данните все по-малко сочат за инциденти с пиротехника. Според него се повишават потребителската култура и превенцията, която се провежда. Производителите също се стараят да отстраняват повреди. Мирослав Йотов допълни, че има възрастово ограничение за ползване на пиротехнически изделия. Деца под 12 години нямат право да ги използват. А ако все пак решим да подсилим празника с фойерверки или гърмежи трябва задължително да прочетем инструкциите и да ги спазваме точно, допълва още Йотов.

Още от разговора как да направим Коледа по-безопасна вижте във видеото!





Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град