За родители

Начало | За родители | Храните с етикет „детски“ всъщност по нищо не се различават от останалите!

Храните с етикет „детски“ всъщност по нищо не се различават от останалите!

Аз детето | 2019-02-15

Храните с етикет „детски“ всъщност по нищо не се различават от останалите!

Храни с етикет „детски“ не се различават по нищо от останалите продукти. Оказва се, че производителите ни заблуждават, че храните, на които е посочено, че са за деца, са по-полезни от тези за възрастни, казват в репортаж на Нова телевизия. Най-често в магазините откриваме „детски“ кренвирши, луканки, майонеза, кетчуп, бисквити, пастет и лютеница. Потребителите често ги избират пред другите, тъй като се рекламират като по-здравословни, с повече витамини и подходящи за децата. Преди време Комисията за защита на потребителите (КЗП) провери произволно избрани кренвирши, кетчуп и майонеза от двата вида – такива с етикет „за деца“ и обикновени и се оказа, че те са с абсолютно едно и също съдържание, както и начин на производство. Тогава някои производители премахнаха от етикетите на продуктите си надписа „детски“. Цветните етикети, снимките на любимите герои и умалителните имена върху опаковките обаче са останали. Оказва се, че ясни правила за етикетиране на детските храни в България няма.

Наблюдателният потребител би следвало да се запознае със съдържанието и да прецени дали продуктът става за деца, препоръчва Ерджан Ахмед, юрист в КЗП. Производителите пък твърдят, че рецептурите за деца са различни. „В тях няма глутамат, други протеини, в тях има само месо“, казва Урджанов. Спорът обаче не спира дотук. Диетологът Огнян Симеонов казва, че „Разликата като процентно съдържание е много малка и неуловима като вкус, цвят, мирис, камо ли да го наречем здравословно“. Според лекарите пък това, че един продукт не е опасен за здравето в никакъв случай не го прави здравословен, а още по-малко пък детски.

„Това е нелоялна търговска практика, това е нашето решение и решението на Върховния административен съд (ВАС)“, казва Димитър Маргаритов, председател на КЗП. Според него търговците нямат право да продават продукти с етикет „детски“, когато в тях няма нищо по-различно и за такива нелоялни търговски практики се налагат санкции. Решението на ВАС по думите му е основа, на която ще се стъпва и занапред при оценката на подобно търговско поведение.

Затова докато в крайна сметка се намери решение на този проблем много лекари и родители призовават всички да приготвят колкото се може повече храни сами у дома и да купуват на децата си повече риба, месо, плодове и зеленчуци.

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град