любопитно

Начало | любопитно | Химик разказва кой е идеалният начин за боядисване на яйца

Химик разказва кой е идеалният начин за боядисване на яйца

Аз детето | 2019-04-26

Химик разказва кой е идеалният начин за боядисване на яйца

Утре е Велика събота, така че по традиция предполагаме, че много от вас ще боядисат великденските си яйца именно на този ден. Още повече, че чакате този момент от седмици. Сигурно сте събрали десетки идеи, по-лесни и по-трудни, за да станат вашите яйца най-красивите в света и като едни истински творци сте започнали да ги боядисвате в най-красивите и ярки цветове. А след това и сами да се учудвате на себе си колко красиви сте ги направили. Знаете ли обаче откъде идва тази чудесна традиция? Една легенда разказва, че когато Исус Христос бил разпънат на кръста, враговете му го замеряли със „запъртъци“ (неизлюпени развалени яйца). Те обаче по божията воля, щом се докосвали до тялото му, се превръщали в здрави, хубави, червени яйца. В чест на това чудо хората започнали да боядисват великденските яйца червени.

Друга легенда относно възникването на тази традиция, е че когато разпънали Христос на кръста, една кокошка дошла и снесла под него яйце. Стичайки се върху яйцето, кръвта му го обагрила в червено. Затова и първото яйце се боядисва в червено. С него се натъркват бузките или се чертае кръст по челото на децата за здраве и се заравя в нивата за плодородие. Останалите яйца се боядисват в различни цветове и се рисуват. Синият цвят символизира непорочността, виолетовият – кръста, зеленият – Христовите ученици, а жълтият – самият Бог. В древността яйцата се боядисвали с отвари от билки. През последните десетилетия вече започнаха да се украсяват по различни методи с восък, листа, а сега и със специални бои.

Много от нас всяка година се чудят кой е най-хубавият и лесен начин за боядисването на яйца, който ще ги направи идеално красиви. Колкото и да е чудно на този въпрос може да ви отговори химията. Химикът Кейти Палмър разказва какви прости правила трябва да се следват, за да се получи равномерно и ярко оцветяване на яйцата.

Повечето бои работят само в кисела среда, затова в инструкциите е посочено, че трябва да се добави оцет, който е 5%-ов разтвор на оцетна киселина – една чаена лъжичка оцет на чаша вода и Кейти Палмър доказва защо тази рецепта се смята идеална.

Молекулите на багрилото представляват натриеви соли на фенолната киселина. След като боята попадне във водата, положителните натриеви йони се отделят, оставяйки отрицателно заредените остатъци от молекулата. Оцетната киселина във воден разтвор е положително заредени водородни йони и отрицателни ацетатни йони. В молекулите на оцветителя положително заредените водородни йони заместват натриевите йони. Водородните атоми, вече свързани с молекулите на багрилото, играят важна роля, тъй като именно те създават водородни връзки с черупката. Техният положителен заряд действа като магнит, привличайки не само молекулите на багрилото, но и слабо отрицателно заредените йони в молекулите на протеина и калциевия карбонат в черупката на яйцето. Цветът, който виждате – червено, жълто, синьо, зелено – зависи от това как всяка отделна молекула боя поглъща и отразява различните дължини на вълните на светлината. Но наситеността на цвета зависи от това, колко силна е връзката между молекулите на оцветителя и калция от повърхността на яйцето.

Именно тези връзки укрепва оцетът. Ако оцетът отговаря за укрепването на водородните връзки, логично е да се предположи, че ако се използва само боя с оцет, без никаква вода, ще получим най-ярките яйца. Експериментите показват, че това не е така. Чистият оцет създава друг проблем – появяват се мехурчета по повърхността на черупката. Получените мехурчета представляват въглероден диоксид, което се случва, когато свободните йони Н+ на оцетната киселина реагират с калциевия карбонат на черупките. Заради този ефект яйцата се боядисват ярко, но неравномерно.

Изследователите отбелязват също така, че не е задължително да използвате оцет, ако някой не обича острата му миризма. Може да добавите във водата с разтворената боя всяка киселина, дори чист лимонов сок или да експериментирате, за да получите оптимално pH на средата, в която ще бъдат боядисани яйцата.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град