интересно

Начало | интересно | Хайде да се пошегуваме – скоро ще е първи април!

Хайде да се пошегуваме – скоро ще е първи април!

Аз детето | 2020-03-31

Хайде да се пошегуваме – скоро ще е първи април!

Ако на 1 април някой ви излъже или си направи приятелска шега с вас – не му се сърдете! Открай време първи април си е ден за шеги. Пошегувайте се, посмейте се от сърце и вие!
Денят на хумора и сатирата, или още – на шегата, на лъжата, не е отбелязан като празник в календара, но едва ли някой го забравя. За произхода му има най-различни предположения и нито една официално призната или научно доказана теория.

За нас, българите, най-приемливо е поверието, съществувало още при славяните. То е свързано с променливостта на априлското време. Прадедите ни наричали четвъртия годишен месец лъжитрев или лъжко – топлите дни подлъгвали тревата да порасне, а внезапно появяващият се студ я унищожавал. Затова на Първи април, славяните организирали забави с различни лъжовни игри, за да подскажат с тях на създаващия им неприятности април, че не им се нравят лъжите му.

Оттогава останал обичаят на този ден под формата на шеги да се казват истини. Начин, необходим и ценен в съвременните човешки взаимоотношения.

По този повод ето няколко интересни и безобидни първоаприлски шегички.

  • Направете си семейна закуска със странно синьо мляко – сложете няколко капки оцветител за храна в прясното мляко. Това работи само обаче, ако то е в непрозрачна бутилка. След това изчакайте за традиционната ви зърнена закуска, ще има много изненади.
  • Захар или сол – вместо захар в захарницата сложете сол и погледнете колко вкусно ще бъде кафето на татко. Като после разбира се му се извините. Но внимавайте, ако татко ви не обича такива шеги, не ги правете. Това е само за хора с голямо чувство за хумор.
  • Киселата вода – ако мама обича сутрин да пие вода, изстискайте съвсем малко лимонов сок в чашата и с вода, докато не гледа. Няма нищо да й стане, но доста ще се изненада защо водата е кисела.
  • Смешно говорене – говорете цял ден или толкова колкото успеете в рими.




Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град