Лаборатория

Начало | Лаборатория | Хартията е много „по-силна“ отколкото подозирате, по-силна е дори и от Хълк

Хартията е много „по-силна“ отколкото подозирате, по-силна е дори и от Хълк

Аз детето | 2018-04-17

Хартията е много „по-силна“ отколкото подозирате, по-силна е дори и от Хълк

Чували ли сте някога за Хълк, той е най-силният и най-якият, буквално. Много е висок и силен, истинско чудовище от групата на Отмъстителите. Всъщност не съществува любител на супергероите, който да не е чувал за голямата зелена камара Хълк или за прочутия д-р Брус Банър, които всъщност са един и същи човек. Много силен човек, особено когато е зелен – няма нещо, което да не може да вдигне – кола, автобус или цял мост. Знаете ли обаче, че има едно нещо, което може да се мери по сила с Хълк. При това като казваме нещо имаме предвид, че не е животно или човек, а просто един лист хартия. Разбира се хартията не може да повдигне кола, но предвид грамажа ѝ си е доста силничка. Не вярвате? Тогава защо не опитате един прост, но невероятно интересен експеримент, който със сигурност ще ви остави с отворена уста.

За него както разбрахте вече ще ви трябват лист хартия, две чаши с еднаква височина и лимон, портокал, мандарина, ябълка или друг подобен плод, който ви се намира. При това не се притеснявайте – после дори ще можете да го изядете, стига да обичате лимони... Важно е също така да имате предвид, че е добре да направите експеримента на равна повърхност, може дори и на масата в кухнята, докато чакате вечерята да стане готова например. Това ще е най-забавното чакане от много време насам.

Поставете чашите на известно разстояние една от друга, но така, че листът да може да се закрепи върху тях така, че да се получи мост. След това отгоре внимателно поставете плода. Какво се случва? Пада, нали? Сега ако си мислите е това ли беше, че то не стана нищо не бързайте. Това е едва първата част.

За втората и по-интересна част вземете листа и го сгънете като хармоника. Знаете как: поставяте го пред вас сгъвате съвсем малка част от края, след това обръщате наопаки, сгъвате още малко, след това пак обръщате и така докато не стане целият на ръбове. След това отново го поставете между двете чаши и отново сложете плода отгоре. Какво се случва? Той не пада, нали, стои си отгоре и конструкцията изобщо не се нарушава. Казахме ви, че хартията е много силна, просто ѝ трябва малко начален тласък.

Защо се получава така ще попитате... Много просто!

Всъщност в момента направихте нещо, което инженерите вършат ежедневно. Не от хартия разбира се, но принципът си е същият. Огъвайки листа създадохте така наречените усилващи елементи, които придават здравина на цялата структура, защото разпределят тежестта по целия лист и така той може да издържи тежестта не само на плод, но и на още по-тежко нещо. Опитайте и ще видите!

Снимки: nik-show.ru

С хартия можете да се забавлявате и още:
Летяща ракета само от сламка и хартия
Състезателни колички от хартия



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град