География

Начало | География | Гора от камъни... Добре дошли в Мадагаскар!

Гора от камъни... Добре дошли в Мадагаскар!

Аз детето | 2018-02-07

Гора от камъни... Добре дошли в Мадагаскар!

Германия, Австралия, някоя огромна гора или дълбока пещера... Не се съмняваме, че всеки от вас има желание да посети поне едно интересно място в нашия интересен свят или пък да види някое чудновато животно в естествената му среда. Ако мечтаете за последното то включете в списъка си екскурзия до Мадагаскар! Това е мястото за вас със сигурност. Остров Мадагаскар е най-любимото място на Земята на много учени и любители на природата заради невероятното си биоразнообразие. Смята се, че 90 процента от видовете открити тук са ендемични, което означава, че не се срещат никъде другаде в света. Колко готино е това!

При това този факт е едва началото. На Мадагаскар има и уникална геология. Най-невероятното доказателство за това е националният парк „Tsingy de Bemaraha“ разположен по западното крайбрежие на острова. Тук е и най-голямото разнообразие от диви животни и уникални терени, което може да бъде намерено на нашата планета. Познат повече с прякора си „каменната гора“ националният парк е дом на грандиозна варовикова формация, която се състои от хиляди изкривени кули, които се издигат на стотици метри във въздуха. Разделени от каньони, които са навсякъде и са широки от няколко сантиметра до няколко метра. Имайте предвид обаче, че да стигнеш до този парк е много трудно. Обикновено отнема пет дни, за да стигнеш до него от най-близкия град. Да не говорим, че е изключително трудно да се движиш и в самия парк. Всеки посетил го казва, че му е отнемало цял ден да се придвижи само с няколко километра. Тази непригодност обаче си има и добрите страни, защото паркът действа като естествена крепост или замък с ров и защитава всички животни, които живеят там от прекаления досег на хората до тях.

Точно поради тази причина тук могат да се намерят 11 различни вида лемури, повече от 100 вида птици, 45 вида влечуги, няколко различни прилепи и уникални животни като например мангуста и листоопашат гекон. Всички тези невероятни сладури се крият в каменната гора между острите и назъбени „дървета“ образували се от ерозирал варовик, които са толкова остри, че биват наричани „където човек не може да ходи бос“.

В действителност или по-скоро научно казано паркът е карстов район, който някога е бил масивен блок от камък от геологическия период юра, който съществувал като издигнато варовиково дъно. Както всяка друга карстова система по целия свят, порестият варовик се е разпадал с течение на времето, когато е бил изложен на вода. Водата се комбинира с варовик (калциев карбонат), за да образува въглеродна киселина – слаба киселина, която разяжда варовика, за да създаде кухини. В националния парк „Tsingy de Bemaraha“ подземните води, като потоци и реки, проникнали във варовиковото дъно по дължината на скалите, за да образуват огромна мрежа от пещери и тунели.

С течение на времето покривите на тези пещери и тунели се сринали от по-нататъшната ерозия, включително тропическите дъждове, които валят често тук. Сривът на покривите на тези пещери и тунели създава каньоните както и ножоподобните кули.

Снимки: pixabay.com



Коментари
1 коментар

Стефи , 12 г.,

Публикувано на 07.02.2018

Почти нищо не знаех за Мадагаскар, преди да прочета статията в Az-deteto. Много интересно, прииска ми се веднага да тръгна натам!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град