За родители

Начало | За родители | Ето защо трябва да четете приказки на детето си всеки път преди сън

Ето защо трябва да четете приказки на детето си всеки път преди сън

Мирела Любенова | 2019-01-24

Ето защо трябва да четете приказки на детето си всеки път преди сън

Четенето на кратка приказка или пък част от по-дълга приказка на детето преди лягане е отлична семейна традиция, която да започнете още тази вечер. Всеки знае, че съвременните родители имаме хиляди ангажименти към работата и децата и вечер нямаме търпение да включим телевизора и да се отпуснем гледайки нещо или пък направо да си легнем, за да съберем поне малко допълнителни сили за следващия натоварен ден. На децата обаче трябва да се обръща внимание! Внимание, което далеч не се изчерпва с осигуряване на храна, играчки, подаръци и някоя и друга забележка. Децата изискват да ги слушаме, да споделяме с тях, както и да се забавляваме и да се смеем заедно. Извеждането в парка е едно, но четенето на приказки заедно с родители също изиграва важна роля в развитието на всяко дете. И затова е необходимо да не пренебрегваме тази дейност.

Ето и няколко основни причини и доказателства които всеки родител трябва да разбере, за да знае колко важни са приказките!

1. Само 15 минути четене на глас на ден и детето ви ще стане по-щастливо и по-смело, по-отворено и внимателно към света. Съвместното обсъждане на истории и поуки от приказката стимулират интереса на детето към самостоятелно четене, развиват лексика, умения за разговор.

2. Приказките са универсален детски език. Следвайки съдбата на феите, драконите, рицарите и другите вълшебни герои, детето започва да разбира ежедневните неща. Чрез света на фантазията и въображението детето се научава да анализира и разбира и реалността. От една страна, светът в приказките е прост: има ясно изразена граница между доброто (трудолюбивата Пепеляшка) и злото (жестоката мащеха), от друга, той поражда важни разбирания за света (алчност и щедрост, добро и зло, самота и приятелство, егоизъм и сътрудничество).

3. Приказките възпитават. В приказните герои децата виждат себе си, т. е. Често се идентифицират с тях. Ако искате да научите сина си на добри маниери, намерете приказка за някой като него, например, за момче, което е на неговата възраст и което не обича да си мие зъбите. Ако пък често го хващате в лъжи можете да започнете с „Пинокио“, ако е непослушен можете да опитате и „Ян Бибиян“ и т. н.

4. Приказките успокояват и носят добро настроение. Ако разбира се четете такива с хубав край. Това е един вид инструмент за позитивно внушение – светът понякога е несправедлив, има отчаяние, нещо може да не работи, но доброто винаги триумфира над злото, упоритостта ще помогне да се справиш с всякакви трудности, да си намериш добри приятели и т. н. Освен това поучителна приказка прочетена с познат и обичан от детето глас може веднага да го успокои. При това можете сами да измислите история, която ще ви помогне например да покажете на хлапето, че не бива да се страхува от зъболекаря, да помогне за преживяване на тревожността, тъгата и още такива неприятни емоции.

5. Приказките помагат на детето да разберете себе си. Забелязали ли сте, че децата могат да слушат една и съща приказка с часове? Често това е сигнал, че те са обезпокоени от нещо. Ако детето ви иска от вас да четете „Грозното пате“ дни наред, то може би се чувства самотно или безпомощно поради някаква причина. Ако знаете, че детето има проблем (например, се е скарало със свой приятел), но не иска да говори за това, не настоявайте и не го насилвайте. По-добре е да изберете подходяща приказка и чрез нея ще му покажете как да оправи нещата или как да сподели по-лесно с вас. Такава ориентирана към проблем приказка позволява на детето да се съсредоточи върху проблема, да го реши, да преживее, че не само то изпитва такива чувства.

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град