География

Начало | География | Елате с нас, за да разрешим загадката на Нил!

Елате с нас, за да разрешим загадката на Нил!

Аз детето | 2018-08-21

Елате с нас, за да разрешим загадката на Нил!

Вземете си багажа или не, чакайте... Багаж няма да ни трябва, по-скоро натиснете голямото червено копче, което ще накара мозъка ви да работи и се пригответе да се намокрите. Ще бъде наистина мокро, защото ще се впуснем в едно интересно приключение, на края на което ще намерим или пък не – отговора на една загадка, който учените търсят от десетилетия. Но преди това – знаете ли нещо за река Нил? Надяваме се, че информацията че Нил е река в североизточна Африка и е втората най-дълга след Амазонка, не е нова за вас. Така ли? Чудесно! Тогава продължаваме.

Пътувайки с кануто си по Нил (опа, не се клати толкова, че всички ще паднем) ви казваме, че реката има своя загадка, която е занимавала умовете на много хора. Независимо дали сте чували за нея или не! По-точно – всяка година от юли до октомври нивото на реката започва да расте и в крайна сметка се оказва, че е нараснало със 7,5 метра спрямо това, което е било през април. Такова явление, такова значително увеличение на водата в реката, е доста необичайно, защото в Египет не падат кой знае колко дъждове. Именно това кара стотици хора от години да се чудят каква е причината за такова драстично покачване на водата. Вие как смятате, малки изследователи?

Ако вече имате предположения е време да ви кажем, че отговорът на въпроса е намерен едва през 20-ти век. Първо обаче нека ви информираме, че реката е дълга 6 500 км. Нил преминава през териториите на Судан и Египет и именно благодарение на него там има много плодородни долини, които са заобиколени от сухи и горещи пустини. Ако не беше реката, там въобще нямаше да става за живеене. Първите хора се заселили в тази долина преди много хиляди години. Водата на Нил идва от два основни източника – Бели Нил и Сини Нил. Бели Нил извира от езерото Виктория в Уганда. Той има спокоен, постоянен поток и не влияе на нивото на водата в Нил. През април и май, когато нивото на водата в Нил спада до най-ниската си точка, 85% от нея идва от Бели Нил.

Какво обаче да ви кажем за Сини Нил? Той идва от високопланинските райони на Етиопия, където силните дъждове в планините разтопяват снега. Когато дойде този дъждовен сезон, количеството вода в Сини Нил се повишава рязко и това води до покачване на водата и на самия Нил. Така просто се решава една загадка, над която хората са мъчили главите си толкова много време.

Стана доста бързо, нали? Понеже още не е време да слизаме от кануто ето още няколко интересни факти за река Нил!

  • Реката се влива в Средиземно море с обширната Делта на Нил.
  • Долината на Нил е една от люлките на човешката цивилизация, като тук е възникнала една от най-значимите древни култури – тази на Древен Египет. Преди 7 000 години Нил окончателно си проправил път сред скалите и дюните на пустинята и всяка година отлагал тинята си по бреговете. Тогава всяка година Нил е наводнявал околните земи и е носел плодородни наноси – затова и древните египтяни са наричали своята страна Кеме – „черната земя“.
  • Съвременната река Нил е поне петата, която в хода на геоложката история отводнява на север Етиопското плато. С помощта на спътникови снимки са установени няколко стари пресъхнали речни корита, разположени на запад от днешната река, в пустинята Сахара.
  • Нил е единствената река в Северна Африка, която протича през Сахара и носи своите води до Средиземно море, като се явява източник на живот в сухата пустиня.
  • Устието на Нил е наречено делта от древногръцките географи, които сравняват триъгълната му форма с буквата Δ от гръцката азбука, давайки по такъв начин името на всички речни делти по земното кълбо. Наносите, които Нил носи в Средиземно море, създават хранителна база за рибното богатство на Източното Средиземноморие.

Сега вече знаете доста за една от най-известните реки в света!

Снимки: pixabay.com

Реките могат да бъдат доста интересни, просто прочетете:
Дунав – реката, минаваща през най-много държави в Европа
Ще стане горещо, защото отиваме във врящата река на Амазонската джунгла
Знаете ли къде се намира река Тигър?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град