любопитно

Начало | любопитно | Днес е денят на емоджитата!

Днес е денят на емоджитата!

Аз детето | 2019-07-17

Днес е денят на емоджитата!

Всички харесваме емоджитата! Знаете – те са сладките малки усмихнати личица, които поставяме, когато общуваме с приятелите си писмено по интернет. При това емоджитата отдавна излязоха от телефоните и света на технологиите. Те могат да бъдат намерени и на дрехи, възглавници, чанти, торти и дори имат свой собствен филм. Може и да сте го гледали, а може и да сте го пропуснали, но със сигурност няма как да пропуснете да отпразнувате днешния ден. Дори и да е без да искате! Защо ли? Защото най-вероятно от сутринта сте изпратили поне едно емоджи на някого. Е, – предвид факта, че днес е Световния ден на емоджитата и че се празнува като се изпращат – всичко ви се разясни. За нас лично никак не е чудно, че те си имат свои празник. Все пак както вече казахме, те са навсякъде.

В момента има 2666 емоджи в официалния Уникод стандарт, който определя рамките на емоджитата и решава какво трябва да бъде изобразявано. Но компании, като Apple и Google, са свободни да създават собствени дизайни. Емоджитата съществуват от 90-те години на миналия век и Apple ги включи за първи път в клавиатурата на iPhone-ите си през 2011 г. Първият Световен ден на емоджитата се отбеляза през 2014 г. Датата 17 юли беше избрана, защото се появява върху емоджито за „календар“. Въпреки популярността им, емоджитата вероятно няма да изместят писмения език и да бъдат признати като отделен език, казва д-р Домингес. „Целите на езика са комуникация и мисъл. Нуждаете се от език, за да мислите. Можете ли да мислите в емоджита?! Смятам, че дори хора, които ги използват много, за да комуникират, вероятно не прибягват до тях, когато мислят“, допълва тя.

Ето сега и още няколко интересни факта:

  • Най-използваното емоджи във Facebook е лицето, което се смее през сълзи. То беше на първо място по популярност и в Twitter миналата година.
  • На второ място е човечето със сърца вместо очи.
  • Фенове на емотиконите по целия свят поставиха първия Световен рекорд на Гинес за „Най-голямото събиране на хора облечени като емотикони“ на различни места по едно и също време. Световният рекорд бе едновременно поставен от хора облечени като жълтите емотикони в Сао Паоло, Бразилия (местно време 11:00); Дъблин, Ирландия (местно време 15:00); Москва, Русия (местно време 17:00); Дубай, ОАЕ (местно време 18:00); и Лондон, Великобритания (местно време 15:00).

  • 5 милиарда емоджита са изпратени всеки ден само във Facebook Messenger. Те също така са изключително популярни и в Twitter, където редовно има персонализирани емотикони за събития и хаштагове, както и в Instagram, където потребителите могат да хаштагват с емотикони. Освен „лицето със сълзи на радост“, хората обичат и червеното сърце, емотиконката с очи на сърца и целуващото емоджи.


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град