новини детски

Начало | новини детски | Деца от Бургас протестират заради ограничения в облеклото в училище

Деца от Бургас протестират заради ограничения в облеклото в училище

Аз детето | 2019-03-06

Деца от Бургас протестират заради ограничения в облеклото в училище

Ученици от английската гимназия в Бургас излязоха на протест срещу въведени нови правила за облекло, с което трябва да посещават училището. Те са влезли в сила миналата седмица и според тях гимназистите могат да посещават учебното заведение с дрехи само в определени цветове. Заповедта е на директора Жаклин Нейчева. В социалните мрежи учениците твърдят, че не могат да влизат в класните стаи, ако са с дрехи в други цветове.

И днес имаше ученици, които не прекрачиха прага на гимназията, докато не се въведат в подобаващ вид. „Върнаха ме, защото по блузата ми има камъчета. Ако има социално слаби деца и те не могат да си позволят нови дрехи, какво ще правят? Майка ми е съгласна с униформите, но не да се правят промени в средата на годината.“, споделя недопусната до час ученичка.

С решение на педагогическия съвет е затегнат контролът в училището и дрескодът изключва клинове, анцузи и скъсани дънки. Децата могат да носят блузи в бяло, червено, синьо или сиво, като черният цвят не е разрешен. Надписи и щампи по дрехите също не са желани, съобщи Bulgaria ON AIR. За да не изпуснат часовете, някои ученици се преобличат на входа. Гимназистите определиха нововъведения дрескод като „тъп“. Те смятат, че освен за униформите в училището, трябва да се помисли и за други важни неща като нашествието от хлебарки и миризливки.



Част от заповедта в сайта на училището гласи:

„Момчета: тениска, риза, блуза, пуловер, поло с дълъг или с къс ръкав в един от следните цветове: бял, червен, син, сив;
панталон/дънки в един от следните цветове: тъмносин, тъмносив, тъмнокафяв.



Момичета: тениска, риза, блуза, пуловер, поло с дълъг или с къс ръкав в един от следните цветове: бял, червен, син, сив;
панталон/дънки/пола/рокля в един от следните цветове: тъмносин, тъмносив, тъмнокафяв. Тениска с логото и името на гимназията.

За недопустими дрехи са определени: „къс, 3/4 и 7/8 панталон; панталони с ниска талия, тип шалвари, размъкнати, нарязани, увиснали, в ярка цветова гама и с шарки; анцуг и трикотажен клин; дълбоко деколте; къса пола; къса блуза и бюстие; прозрачна дреха; потник; джапанки; нецензурни изображения и текст по дрехите и аксесоарите; дрехи, рекламиращи алкохол, наркотици, тютюнопушене, секс и насилие; силен грим.

Ежедневно ще бъде извършвана проверка за съблюдаване спазването на гореизложената заповед. Нарушителите ще бъдат наказвани/ отстранявани от учебния процес.“



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град