За учители

Начало | За учители | Депресията и тревожността – спътниците на учителите и няколко полезни съвета как да се преборите с тях

Депресията и тревожността – спътниците на учителите и няколко полезни съвета как да се преборите с тях

Аз детето | 2018-10-03

Депресията и тревожността – спътниците на учителите и няколко полезни съвета как да се преборите с тях

Да си преподавател е наистина стресираща професия, дори и да имаш най-добрите възможни условия. Непрекъснато си ангажиран с различни неща. Подготвянето на нови уроци, на тестове, проверката на тези тестове и това е само основната част. Много малко от нас го подозират, но учителите много често работят и извън работното си време. Като към това прибавим и притесненията за това как да убедиш група деца, че това което им казваш е важно и въобще не са „някакви глупости“, а също и непрекъснатите обаждания от родители и конфликтите между децата, които са неизбежни и ето ти толкова много стрес! Да не говорим, че често учителите са принудени да работят без необходимите ресурси... Тези проблеми засягат повечето от преподавателите не само у нас, но и в други части на Европа. Това се доказва и от последното проучване на weareteachers.com. Според данните изнесени на сайта приблизително 6,8 милиона възрастни страдат от тревожно разстройство, като половината от тях са учители. Повече от 8 милиона пък са диагностицирани с тежко депресивно разстройство, а около 3 милиона преподаватели страдат от персистиращо депресивно разстройство – форма на депресия, която обикновено продължава поне две години. Доста тревожни данни!

Не позволявайте на депресията и безпокойството да отнемат любовта ви към преподаването или способността ви да се наслаждавате на живота. Тези пет съвета от учителите, които са били в това състояние, могат да ви помогнат да се справите. Съветите са събрани от сайта weareteachers.com и ги споделяме и с вас!

1. Колегите идват на помощ

Склонни сте към пристъпи на паника? Намерете колега, който може да влезе и да ви замести в часа по необходимост. Това е, което Кристъл Дж., учител в Южна Каролина, препоръчва: „Имах приятелка преподавател в училище. Ако ѝ се обадя, тя ще дойде в моя час и ще ме замести, за да изляза навън или да отида в тоалетната, за да се успокоя.“ Лорън П., учител по английски език от Германия, случайно се натъкнала на същото решение. „Имах паник атака в класната стая точно преди да започна втория си час“, казва тя. Опитах да се стегна и успокоя пред учениците, но не се получи. Затова излязох в коридора и колежка ми предложи да ме замести, докато се успокоя. Сега винаги я викам, когато се случи нещо подобно и интересното е, че атаките оттогава намаляват все повече и стават все по-малко. Просто знам, че има кой да ме подкрепи в труден момент и това ме успокоява веднага.“

2. Потърсете професионална помощ

Много хора трудно признават за подобни проблеми и че имат нужда от професионална помощ, но понякога това е наистина необходимо и няма друг начин. Особено когато депресията и безпокойството замъгляват преценката ви. Ребека С., учител по английски език от Бъфало, Ню Йорк, била диагностицирана с депресия още преди да стане учителка, но медицината и консултирането са променили живота ѝ. „Това върна живота ми към нормалното.“, казва тя. Тя насърчава други учители да се консултират с експерти дори и при най-малките симптоми. „Когато изпитваме физически симптоми, отиваме при лекар, разказваме им за симптомите и ги оставяме да решат дали имаме нужда от антибиотици или не“, казва тя. „Тогава какво пречи да направим същото и за психичното си здраве...“. Ако сте диагностицирани с диабет, ще се лекувате “, продължава Ребека. „Ще се грижите за себе си, ще промените навиците си за хранене и напитките, ще посещавате редовно своя лекар и ще взимате лекарства, ако е необходимо.“ Наистина, тогава защо да не правим същото и за психическото си здраве? То не е по-малко важно...

3. Спортувайте

Спортът увеличава количеството на „добрите“ вещества в мозъка и може да помогне за облекчаване на симптомите както на депресия, така и на тревожност. Това е нещо, което Т. Д., преподавател във Франция е научил след като е трябвало да прекрати приемането на антидепресанта поради странични ефекти. „Търсих алтернативи и открих, че спортът и излизането в природата наистина ме балансират“, казва той. „Сега излизам колкото е възможно повече и се опитвам да спортувам редовно“.

4. Опитайте се да не се изолирате

Естествено е да искате да сте сами и да се скриете от света, когато се чувствате депресирани. Но избягвайте да се изолирате, като поддържате социални взаимоотношения – това е наистина важно. Поканете колега за разходка в парка или просто за приятен разговор у дома или пък дори в учителската стая. Споделяйте чувствата си с близък приятел или роднина извън училище, в идеалния случай с някого, който ви познава от дълго време и може да ви помогне да видите настоящата си ситуация в перспектива.

5. Намерете си хоби

Понякога преподаването е толкова всеобхватно, че забравяме, че има много, много аспекти на това кои сме ние като индивиди. Освежете интереса си към дейности и хобита извън училище. Например, ако сте с артистични наклонности рисувайте или дори пейте, макар и само у дома. Ако обичате театъра, опитайте да ходите на поне едно представление на месец. Присъединете се към читателски клуб, регистрирайте се за състезание (защо не и маратон по бягане), запишете се на някакви уроци само за забавление. Създайте мрежа от хора, които имат сходни интереси и с които ще се радвате да се срещате редовно.

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град