покани

Начало | покани | Ден на отворените врати в Националния военноисторически музей за 6 май

Ден на отворените врати в Националния военноисторически музей за 6 май

Аз детето | 2021-05-05

Ден на отворените врати в Националния военноисторически музей за 6 май

Със специална програма и вход свободен за постоянната хронологична и външната си експозиция Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи Деня на храбростта и Празника на Българската армия – 6 май.

За първи път посетителите на Музея ще имат възможност да разгледат най-новите фотоизложби – „Празникът на Българската армия“ и „Раковски и неговото време“. Първата представя оригинални изображения, които проследяват отбелязването на бойния празник на войската след Освобождението до наши дни и показват трансформациите в празничния календар на армията. Любопитна за любителите на историята е и изложбата, посветена на 200-годишнината от рождението на патриарха на националната революция. Тя проследява живота и делото на Георги Раковски, като преминава през основните етапи на израстването му като строител на първообраза на въоръжени сили на България и като теоретик и вдъхновител на националната кауза.

Специално за децата, екипът на НВИМ е подготвил играта „Реши военната кръстословица“, в която малчуганите ще трябва да съчетаят уменията си за ориентация сред бойните машини и находчивостта си. А най-бързите, открили правилния отговор, ще получат награда.

В Деня на храбростта специална приемна за спомени „Героите в моя род“ ще посреща посетителите, които ще могат да разкажат истории за смелостта в своята фамилия. Те ще бъдат записани и съхранени в Музея за поколенията напред.

С вход свободен ще работят и филиалите на НВИМ – Парк-музей „Владислав Варненчик“ и Военноморският музей във Варна и Музеят на авиацията в Крумово.

Всички събития, организирани специално за празника, ще се състоят на открито, във външната експозиция на Националния военноисторически музей. Достъпът до експозиционните пространства ще се осъществява при използване на не повече от 50 % от капацитета им и съблюдаване на всички противоепидемични правила.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град