За родители

Начало | За родители | Да възпитаме добри и отзивчиви деца като правим тези пет неща

Да възпитаме добри и отзивчиви деца като правим тези пет неща

Аз детето | 2018-11-27

Да възпитаме добри и отзивчиви деца като правим тези пет неща

Всички родители имат много важна мисия на Земята. Те трябва да отгледат най-малките сладки същества правилно, за да могат да правят нашия свят все по-добър и по-добър, когато пораснат и станат големи хора. И дори училището, бабите и дядовците и другите роднини да имат роля, най-важното, което децата знаят за живота те учат от родителите си. И най-важното е да ги научим на трудната наука „как да се отнасят към другите хора“. Да възпитаваш дете да бъде добър човек може да изглежда като много проста задача, която не изисква усилия, защото всички се раждаме добри. Но много родители могат да кажат, че това изобщо не е толкова лесно. За щастие сега ще получите помощ от психолози от Харвард. Те са провели изследване и установили пет изпитани неща, които всеки родител трябва да прави, за да може детето му да стане и остане добро и отзивчиво и да направи света по-добро място за живеене.

1. Бъдете техния най-добър пример

Никой не е съвършен, всички сме човешки същества и правим грешки. Обаче като родители трябва да внимавате много повече с грешките, знаейки, че детето поглъща цялата информация получена от вас, като гъба. Особено – на възраст, когато детето се формира като човек. От 2 до 10 години. Тогава всеки родител става най-добрият пример за поведение. Така че ако искате да отгледате добро дете, самите вие трябва да сте такива. Според резултатите от изследванията на психолозите от Харвард: „Да бъдеш ролеви модел изобщо не означава да си съвършен и да знаеш отговорите на всички въпроси. Това означава да се бориш със слабостите си, да се учиш от грешките си и да предадеш тези умения и на детето си“. Да бъдеш винаги честен с детето си, особено когато трябва да мине през трудни емоционални периоди, е един от най-добрите ролеви модели. С ваша помощ децата ще научат важни ценности и как да живеят в този свят.

2. Учете ги на емпатия

Когато учите децата си как да взаимодействат с нашия свят, може да бъде доста трудно да се разбере как самите те виждат какво се случва. Имайте предвид, че те могат да изпитат същите емоции и чувства като възрастните. Единственото нещо, което не знаят е как да ги изразят. Ако искате да ги научите да показват съпричастност към други хора – покажете им как. Добрите деца знаят как да взаимодействат и да разбират други хора на лично ниво. Тази връзка им помага да усетят това, което другите хора чувстват. Покажете на децата си с примери какво е емпатията.

3. Много е важно да се грижим за другите

Ние всички сме хора и често да се грижим за себе си е най-важното и основно нещо за нас. В същото време липсват неща, които действително трябва да бъдат направени. Например, да се грижиш и за други хора. Ако се погрижим за другите, нашият пример ще предаде на децата най-важния урок в живота – как да се държим с другите хора. „Личен пример от родителите в практиката ще помогне на децата да развият способността и смелостта да се намесят в ситуации, в които те или някой друг е в опасност. Те ще бъдат първите, които го усещат и ще могат да предприемат действия.“, казва проучване на университета Харвард.

4. Научете ги да изживяват емоциите си

Не всички емоции са забавни. Някои от тях, като гняв или отчаяние, са трудни за преживяване и осъзнаване. И тук помощта на възрастните е важна: когато децата се разстроят, трябва да им се покаже как да се справят с тези чувства. Ако не направите това, те ще реагират „физически“ – с физическа агресия. Подобно поведение не е добро за никого, дори и за самите деца. Синът или дъщеря ви трябва да осъзнаят, че изживяването на отрицателни емоции е обичайно за всички хора и в това няма нищо ненормално. Важното е да знаят как да се справят с тях и да ги преодолеят.

5. Демонстрирайте директно любовта си

Да, когато им кажете да си облекат якето, защото е студено и могат да настинат, това е израз на любов и загриженост. Но децата чуват само поредното натякване. Така че използвайте директно думите „Обичам те!“ най-малко веднъж на ден. Ако се чувствате неестествено да ги повтаряте, това вече е проблем, с който трябва вие да се справите. Вашите деца имат нужда да ги чуват директно, многократно и всеки ден.

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град