Лаборатория

Начало | Лаборатория | Да си направим стъкло, което се яде

Да си направим стъкло, което се яде

Аз детето | 2022-02-16

Да си направим стъкло, което се яде

Внимание, преди да започнем трябва сериозно да ви предупредим. Този експеримент е страхотен, но трябва да се прави само и единствено с възрастен. Молим ви, изпълнете това правило.

Сега да минем и към веселата част. Чудили ли сте се някога как и от какво се прави стъклото? Ясно е, че се прави във фабрика, но как? Всъщност е доста интересно. Стъклото като цяло се прави от много мънички частици от най-чистия пясък, той се загрява и когато стане толкова горещ, че да започне да се топи, го превръщат в стъкло. Направо звучи като магия, нали? Тук обаче изниква и въпросът как така пясък може да се топи. Трябва да знаете, че почти всяко нещо се топи, когато достигне до определена температура, започва да става течно. Водата например става течна при 0 градуса, тоест ледът се топи и става на вода. За пясъка обаче трябва много по-висока температура. Тук обаче идва и друг въпрос, как така като гледаме стъклата няма и помен от веществото, от което са направени. Това е доста по-трудно за обяснение. Може би е по-лесно да се демонстрира с един забавен експеримент. Това, което ще се получи не е съвсем истинско стъкло, но е много подобно и се яде. Но не прекалявайте с това, все пак не сте йоги. :-)

Ще ви трябват:

  • половин чаша пудра захар
  • 60 мл глюкозен или царевичен сироп
  • съвсем малко лимонтузу
  • по-малко от половин пакетче разтопено масло
  • хартия за печене

Какво се прави:

1. Вашият възрастен помощник трябва да разтопи маслото.

2. Това можете да направите и сами. В тавичка постелете хартия за печене и я намажете с разтопеното масло, разбира се трябва да не е прекалено горещо. Нека е изстинало поне 10 минути.

3. Това задължително трябва да се направи от възрастния, вие само ще го командвате тук. ;-)

Включете котлона на най-ниската степен, сложете всичко в дълбок тиган и разбъркайте. След това трябва да оставите сместа да заври. Цялата работа тук е, че това трябва да стане постепенно и бавно и да се бърка често. Трябва много търпение. Ако я загреете твърде бързо, единственото, което ще получите е не много хубав карамел. Затова трябва да е бавно. Ще отнеме някъде около 40 минути за целия процес.

4. След като сте изтърпели бавната част, нека възрастният изсипе в подготвената от вас тавичка сместа на бъдещото стъкло. Трябва да е на колкото е възможно по-тънък слой и в никакъв случай не го докосвайте с ръце, все още ще е много горещо. Така трябва да стои в продължение на един час, за да се охлади.

5. След един час е ваш ред – внимателно отлепете стъклото от хартията за печене. Ето, вече можете да се насладите на вашето домашно направено стъкло, дори можете да го опитате на вкус.

Какво всъщност става?

Точно както и истинското стъкло, вие направихте вашето от малки непрозрачни частички, в този случай, е от захар, които се разтопиха и станаха течни.

Малко забавна наука:

Истинското стъкло, както вече казахме, се прави най-общо от пясък, който се нагрява до 1700 градуса. Много горещо е! Когато разтопеният пясък се охлади, той се превръща в специален вид вещество, наречено аморфно. Обикновено когато нещата са твърди, техните молекули и атоми са подредени в стройна структура. Но при аморфното вещество не са. Тази, да я наречем неорганизирана структура, прави веществото прозрачно и чупливо, подобна структура имат и течностите. Това, което направихте вие със захарта е същото, а знаете, че дори направихте популярните в САЩ стъклени бонбони, макар и по-различна форма.
 



Коментари
2 коментара

Бела и конете , ,

Публикувано на 26.08.2021

интересно

Бела и конете , ,

Публикувано на 18.03.2022

Аз съм го правила с мама и е як експеримент. Желязото междудругото има по-висока температура на топене

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град