Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Да разкрием тайната на цветното принтиране

Да разкрием тайната на цветното принтиране

Аз детето | 2018-08-15

Да разкрием тайната на цветното принтиране

Радвате ли се, че живеем в такава модерна епоха, вместо например в средновековието? Ние сме изключително доволни от този факт, заради многото удобства и интересни неща, които имаме сега. Например, ако учителите ви поискат доклад от три страници с факти за кенгуруто, можете просто да включите компютъра и да потърсите информация. Не е нужно да ходите по библиотеки и с часове да се ровите в енциклопедиите. След това просто го набирате и го разпечатвате на принтера. Докато ако бяхме в средновековието ще са ви необходими за същия този доклад свитък пергамент, бутилка с мастило и перо от птица. И най-добре ще е докато го пишете да не правите никакви грешки, защото веднъж написали нещо с мастило, няма как да изтриете с лекота грешката, ще трябва да пишете всичко наново и често-често да топите перото в мастилото.

Разбира се, ние сме и малко разглезени от тези модерни технологии, защото добре знаете, че те сега ни будят, подсещат и какво ли още не правят вместо нас. И все пак са и доста интересни. Благодарение на тях можем да научим хиляди неща, стига да се замислим и поинтересуваме. Замисляли ли сте се някога например как принтерите успяват да печатат цветно? Сами знаете, че използвайки фотографска хартия, можете да отпечатате снимки и изображения с доста високо качество у дома. Но как става това?

Ако погледнете вътре в мастиленоструен принтер, най-вероятно ще намерите само четири касети с мастило: син, лилав, жълт и черен. По-новите модели може да имат и още няколко допълнителни като светъл циан и сив. Но тук идва въпросът как такива ярки и многоцветни изображения с всеки цвят на дъгата се получават само от тези няколко касети...

Мастиленоструйните принтери отпечатват, като впръскват малки капчици мастило върху хартията. Това обикновено се прави с помощта на една от тези две техники. Първата е топлинната – при нея се създават мехурчета, които се пукат от дюзата върху хартията. Другата е пиезоелектрична, при която се използват малки електрически заряди, които карат един кристал да вибрира и да „бута“ капчиците мастило върху хартията. Като казваме капчици, знайте, че те наистина са капчици, диаметърът им е колкото дебелината на един косъм. За да се получи картината, която искаме, мастилото се разпределя с изключителна прецизност, много хиляди такива точки на квадратен сантиметър, тоест мнооого точки само за една малка част от картината.

Различните цветове се получаваткато различни по количество и пропорции от наличните цветове мастило се наслагват като точки един върху друг. Сложните компютърни чипове в принтера превръщат електронните данни на изображението в точни инструкции, които се изпращат на печатащата глава. Тя от своя страна се „свързва“ с касетите с мастило, за да им казва точно как и кога да подават капчици от него. За да се получи изображение, всяко мастило има стойности от 0 до 100, където 0 означава никаква капка, а 100 означава всички възможни от дадения цвят. Наличните цветове просто се смесват, за да образуват други. Освен това самото мастило е направено така, че да поглъща някои цветове и светлина с определени характеристики. Например, за да получим бял цвят, не са необходими никакви точки мастило, просто защото най-често използваме бяла хартия. Но за да се направи черен цвят, ще се използват много точки мастило, а за червено се използва смесването на жълто и лилаво мастило, тъй като лилавото поглъща зелената светлина, а жълтото синята и в резултат на това ние виждаме само червената.

Можете да направите този експеримент, като просто върху бял лист смесите цветовете на водните боички и ще бъдете като истински цветен принтер. Ако смесите синьо и жълто ще получите зелено. Принтерът издокарва зеления цвят по подобен начин, с помощта на точно контролирани капчици мастило.

Днес цветните мастиленоструйни принтери са изключително евтини, може би ще се учудите да разберете, че всъщност мастилата са двойно по-скъпи от самия принтер. Това е така, защото технологията на принтиране е много евтина, за разлика от производството на мастилото. Освен това производителите знаят, че принтер се купува рядко, докато мастила много по-често, защото свършват бързо. Както ви казахме, радваме се, че живеем сега, има толкова интересни неща около технологиите, сами се убедихте!

Вижте още:
Чудни компютърни факти
Нещо интересно за нещата вътре в компютъра



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град