забавна наука

Начало | забавна наука | Да разгледаме въображението от научна гледна точка

Да разгледаме въображението от научна гледна точка

Аз детето | 2019-09-27

Да разгледаме въображението от научна гледна точка

Случва ли ви се да мечтаете или по-скоро да се замечтаете, ама така, че нищо друго около вас да не ви интересува? Бъдете честни – няма как да не сте изпитвали подобно нещо. Случва се на всички нас. В първия миг сте в час по математика. Слушате обясненията на преподавателя ви за деление или отрицателни числа. А в следващия сякаш сте в пещера и ще се биете с дракон или пък нещо подобно. Или пък сте на далечно приключение в пустинята... Може би сте в Космоса. Умът ви е отнесъл от урока ви по математика. Как става това? Откъде идва въображението? Може би сте чували, че някои хора ползват дясната част на мозъка си, докато други лявата. Но чудите ли се как могат да използват само половината от мозъка си? Тези, които твърдят подобно нещо, всъщност се позовават на идея, която хората са имали за това как работи мозъкът. Някога хората са вярвали, че цялата творческа мисъл, включително въображението, се случва от дясната страна на мозъка. От друга страна, логичната мисъл се развивала от лявата страна.

Днес знаем, че това не е съвсем вярно. Учените отдавна са открили, че хората използват повече от една част от мозъка. Например експерти от университета Вандербилт в САЩ, изучават мозъка, за да научат какво точно е въображението от научна гледна точка. Това е наистина доста интересен въпрос. Използвайки специални медицински уреди, те правят снимки на мозъка на хората, докато си представят различни неща благодарение на въображението си. И вече имат откритие! Искате ли да знаете какво е то?

Оказва се, че въображението активира много части от мозъка. То включва области, отговорни за зрението, емоциите и сетивата. То също използва области, които контролират разсъжденията, речта, нервните импулси. Мозъкът използва всички тези функции, за да направи така, че това което си представяме да изглежда възможно най-истинско. Не е ли интересно? Всеки път, когато си представяте, че сте смел рицар, красива принцеса или магьосник, използвате всички тези части на мозъка си.

Но откъде всъщност идва въображението? Експертите казват, че събитията от реалния живот помагат да се формира то. Всъщност човешките мозъци често използват информация, съхранявана в спомени, за да измислят нещата, които хората си представят. Въображението е много полезен инструмент. Хората с богато въображение измислят идеи, които други дори не могат да си представят. Те създават най-големите изобретения в света. Някои от тях пишат книги, които въздействат на други. Искате ли да имате по-силно въображение? Номерът е да преживеете повече неща в реалния живот. Това помага на мозъка ви да съхранява повече спомени, от които да почерпите, когато си представяте неща. Да преживеете обаче не означава, сега да излезете навън и да се набърквате в разни неща. Четенето на книги всъщност е най-добрият начин да развиете богато въображение. Когато четете, мозъкът ви съхранява нова информация от историите в книгите. Вашето въображение може да използва тази информация, за да формира нова идея или да реши проблем. Разбира се, приключенията в реалния живот също помагат! Посетете местния зоопарк. Отидете на разходка в парка или планината. Въображението ви ще ви благодари за това!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град