За родители

Начало | За родители | Да оставим детето само у дома – опасностите за които да внимаваме

Да оставим детето само у дома – опасностите за които да внимаваме

Аз детето | 2022-09-16

Да оставим детето само у дома – опасностите за които да внимаваме

Понякога в живота на всяка майка идва момент, в който трябва да излезе от къщата по спешни въпроси и да остави детето у дома само. Много майки и бащи се притесняват от това, търсят бавачка или молят съсед да гледа хлапето. Но все пак идва моментът, в който синът или дъщерята трябва да останат сами вкъщи. И е важно да се прецени как и кога това да стане за първи път! Всяка държава има закони, регулиращи възрастта, преди която е строго забранено да се оставя дете вкъщи само. Средно това са 12 години. По-често – 10. В някои щати на Америка и Канада – до 18 години.

Във всеки случай отговорността на родителя е да осигури комфорта на детето си. Дори „бебето“ да е на 15 години, европеецът ще бъде попитан в съда – имаше ли достатъчно храна, как беше облечено детето и как е положението във вашето семейство с основни познания за безопасност? И въпреки това в заетото ежедневие и нуждата от доста средства в семейството много работещи родители оставят първокласниците си вкъщи без втора мисъл. А понякога деца на 4-6 години. След като сте установили, че детето би могло да се справи само у дома, не забравяйте да обсъдите с него опасните ситуации, които могат да възникнат.

1) Наранявания

Детето може да се удари с вратата, да се пореже или да се изгори. Това е най-често срещаното. Трябва да научите детето си да спира кървенето, какъв мехлем да намаже на изгорено място или да приложи лед върху натъртено коляно. А ако забрави, нека ви се обади.

2) Спиране на тока

Да, това се случва у нас. Най-лесният изход е да имате нощна лампа в детската стая, която работи на батерии и може да осветява стаята. Във всеки случай детето вероятно вече е било в подобна ситуация повече от веднъж или трябва да бъде предупредено, че това може да се случи. Покажете му къде е фенерчето или пък го подсетете, че има такова и на телефона. Обяснете правилата за работа с огън. И заедно измислете какво може да направи детето при светлината на фенера, освен да се скрие в ъгъла и да се страхува.

3) Пожар.

Дано никога не трябва да ползва този съвет, но е хубаво да го знае. Всичко може да се случи, особено ако живеете в 20-етажна огромна сграда с 300-400 апартамента. Не можете да гарантирате за всеки жител, нали? Затова кажете на детето си за пожара. Ако изведнъж в апартамента ви избухне пожар, не забравяйте: не можете да се криете под легла и в килери. Можете да опитате да потушите огъня само в началния етап – когато размерът на пламъка не е по-голям от топка. На първо място се обаждаме на нашите родители и пожарникари. После се обръщаме за помощ към съседите. Най-опасното е димът, бягаме там, където има по-малко дим, никога не отваряме вратата, под която излиза дим. Ако има пожар някъде на мястото или при съседите – в никакъв случай не отваряйте вратата на апартамента си и не излизайте във входа. Обадете се на 112 и изчакайте пожарникарите.

4) Чуждите хора атакуват

А именно те ритат вратите, викат, изискват да се отвори. Детето не трябва да изпада в паника, въпреки че е трудно. Трябва бързо да се обади на възрастен и на полицията. Но тук е по-трудно, трябва да обясните кой е той, какво се случва и адреса. Уплашеният плач ще бъде достатъчен за мама. И разбира се, в никакъв случай не отваряйте вратата.

За съжаление това не е пълен списък с проблеми. В апартамента може да се спука тръба, някой да хвърли камък през прозореца... никога не се знае. Детето ще се изплаши. Но мама винаги ще разбере, мама няма да се скара и мама определено ще дойде.

Тайно наблюдение

Понякога родителите практикуват тайно наблюдение в апартамента си. Сега не е проблем да си намерите лесни и евтини камери за наблюдение, но какво ще ви даде това? От какво ще защитите децата си? Ще се втурнете ли, ако го видите да сипва супа в тоалетната, ако цял ден гледа канали за възрастни, ако е поканил съученик у дома? Или ако вечерта се приберете и кажете, че знаете всичко, което детето е правило! Какво ще стане? Ще загубите доверието му завинаги. Особено когато става въпрос за тийнейджър. Ако все още имате нужда от камери за ваше лично спокойствие – каквото и да видите там, в никакъв случай не казвайте на детето си, че го наблюдавате, поработете върху причините за поведение. В крайна сметка е важно да уважавате личното пространство на детето си.

Скука

Често децата, оставени сами умират от скука. Някои измислят чудовища от които да се плашат накрая (особено малките), други седят пред компютъра с погледи, блуждаещи в социалните мрежи, трети ровят из родителските шкафове... Скуката е липса на мотивация да се направи нещо. На детето му се струва, че има толкова много време и не знае как да го запълни. Ако сте активен човек, тогава вероятно знаете как да пишете планове. Научете на това и децата. Първо, под формата на приказка и игра „нека обсъдим какво ще прави момчето, когато се прибере от училище“. Не забравяйте да изчислите действителното време, което детето отделя за това или онова действие. Ако запишете списък с 33 неща, които трябва да направите, и кажете „изберете сами“, детето ще полудее. Като начало напишете 5-6 основни „неща“: преоблечете се, яжте, мийте чиниите, гледайте любимото си филмче, нарисувайте лисица за баба, прочетете история от книжката с приказки. Основното нещо е да имате някакви действия за изпълнение. С течение на времето детето ще се научи да съставя списъци със задачи за себе си, ще се научи да планира. Защото това е добър навик!

Ако не работите или работите от вкъщи

Често родителите, които „стоят у дома“, се страхуват да попаднат в един от често срещаните проблеми, че децата ще „седнат на вратовете им“, ще им се качат на главата. Не отхвърляйте детето, не го претоварвайте. Ако се грижите за десетгодишно, притоплете му супата, то няма да ви се качи на главата заради това. Ще го направи само ако започне да ви нарежда, а не да пита.

Снимка: School photo created by freepik - www.freepik.com

Още от тази серия статии:
Да оставим детето само у дома – правила и за родителите
Да оставим детето само у дома с основните правила, които трябва да знае
Коя е най-подходящата възраст да оставим детето само у дома и как да го направим



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град