Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Да надникнем под зъбите: знаете ли какво е корен, а канал?

Да надникнем под зъбите: знаете ли какво е корен, а канал?

Аз детето | 2019-08-21

Да надникнем под зъбите: знаете ли какво е корен, а канал?

Когато си в училище, свикваш да те оценяват. На всеки няколко седмици дори трябва да показваш бележника на родителите си, за да видят те колко добре или пък не толкова добре се справяш с уроците, домашните и тестовете. Въпреки това оценките не свършват, когато напуснете училище. Можете ли да се сетите за други ситуации, в които искате да получите добра оценка, добър отзив? Какво ще кажете, когато отидете при зъболекаря? Ако сте избягвали прекалено много сладкиши и редовно почиствате с четка зъбите си, зъболекарят също ще ви даде добра оценка за хигиената на зъбите. Ако обаче имате кариеси или други проблеми най-вероятно ще трябва да прекарате доста повече време на стоматологичния стол.

Например, някои проблеми може дори да са свързани с думи като „корени“ и „канал“. И докато самите те могат да пораждат ужас в сърцата на някои, съвременната дентална технология е напреднала до точката, в която лечението на тези две части от зъба се е превърнало в рутинна процедура от която никой не трябва да се страхува. Докато естествено се фокусирате върху външната страна на зъбите си, тъй като това е всичко, което можете да видите, възможно е също така вътрешността на зъба да се нуждае от внимание. Под външния слой от бял емайл и твърдия слой дентин се намира зона от мека тъкан, наречена пулпа. Пулпата вътре в зъба съдържа кръвоносни съдове, нерви и съединителни тъкани. Нали не си мислехте, че зъба е само това, което виждате?

Всеки зъб има нерв, който влиза от върха на неговия корен. Нервът минава от върха на корена до пулпа в малки, тесни области, известни като коренови канали. Всеки зъб има от един до четири коренови канала. Ако имате дълбок кариес или някаква друга форма на дълбока травма на зъба, пулпата може да се зарази и възпали. Когато това се случи, вътре в зъба може да се натрупа налягане, което няма как да се освободи. Това може да доведе до болка в зъбите. За облекчаване на болката и запазване на зъба, зъболекарят вероятно ще препоръча процедура за лечение на корените и каналите. Няма да ви разказваме с подробности какво включва това, защото ако искате да станете зъболекари ще го разберете все някога, но само ще ви кажем, ако имате нужда от подобна процедура не бива да се притеснявате прекалено много. Въпреки че може да не звучи много забавно, това всъщност е много рутинна процедура. Благодарение на модерната технология и напредналите обезболяващи средства, лечението не е по-различно от лекуването на малък кариес. Така че, ако зъболекарят ви препоръча да го направите, не се безпокойте. Това е много по-добре от алтернативата при която ще трябва да извадят зъба ви.

Прочетете още интересни неща за зъбите:
Защо млечните ни зъби падат?
Как правилно да мием зъбите си?
Защо трябва да мием зъбите си?
Важните подробности за зъбите, които не знаем
Какво са мъдреците и наистина ли зъбите могат да бъдат мъдри?Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град