За родители

Начало | За родители | Да адаптираме децата за училище с тези 6 съвета, без да ги стресираме

Да адаптираме децата за училище с тези 6 съвета, без да ги стресираме

Аз детето | 2022-09-07

Да адаптираме децата за училище с тези 6 съвета, без да ги стресираме

Ставането рано сутрин, по-малко време за игра и повече задължения – това са все неща с които ученикът трябва да се съобразява след първия учебен ден, но за които родителите мислят и се притесняват много повече. Само като си представяте спящото дете, което повтаря „още малко“ или пък се прави, че не ви чува, както и това, което карате с големи усилия дори само да отвори тетрадката си и ви се иска изобщо училището да не съществува. Това обаче няма как да се случи! Тогава започвате да си задавате въпроса как да облекчите прехода от безгрижните летни дни към натоварената учебна година. Оказва се, че е много лесно. Достатъчно е да започнете малко по-рано да „вкарвате“ детето в учебен режим, да му помогнете правилно да планира деня си и да спазвате тези 6 съвета!

1. Не започвайте веднага с частните уроци и извънкласните дейности

Въпреки веселието и наблягането на положителната страна на новата учебна година, тя е стрес не само за родителите, но и за децата. Дори и самите те да не го усещат, преходът от летните дни към учебните е стрес за организма. Промяната на навиците за ставане сутрин, почивка и хранене са достатъчни, за да има огромно количество стрес. И ако детето няма възможност да отиде на разходка, да се отпусне и след това да върши домашна работа без бързане, тогава то може да има сериозни здравословни проблеми. Ето защо, ако спортуването, музиката и допълнителната подготовка по някой предмет са необходима част от развитието на вашето дете – не го изпращайте веднага след началото на учебната година. Изчакайте до края на септември организмът да се адаптира и самото хлапе да започне да разпределя правилно времето си и след това вече го запишете на каквото сте решили.

2. Помнете, че децата до 12-годишна възраст могат да концентрират вниманието си за не повече от 20 минути

Ето защо, когато вие или частният учител ще помагате за домашна работа и уроците, не бива да забравяте че на всеки 20 минути занимания е добре да прекъснете за почивка. При това не е нужно да давате на детето телефон или телевизор. Това ще го разсее още повече. Правете заедно с него физически упражнения – много е полезно. Можете просто да скочите на място около 10 пъти, да танцувате на забавна музика в продължение на няколко минути. Добре е също да редувате устните задания с писмени. Това също ще помогне за концентрацията.

3. Телевизия, компютър и всякакви дейности, които изискват много визуално натоварване не трябва да са повече от час на ден

Много офталмолози във всички страни по света са сигурни в това. Не забравяйте да хвалите детето си по-често. Независимо кой клас е детето, то се нуждае от подкрепа от родителите повече от всякога. Подкрепяйте го, не се карайте за двойки и му обяснете, че е важно да се стараеш и че всеки допуска грешки, но най-важното е да се учи от тях и да не ги прави друг път. Така не само ще му дадете повече увереност, но детето ви няма да се страхува да ви сподели всичко свързано с училище.

4. Сутрин не будете хлапето рязко

Знаем, че е трудно да будиш децата за училище, особено първите дни след началото на учебната година, когато те са свикнали да стават, когато си искат. И все пак при рязкото събуждане детето може да започне да изпитва чувство на враждебност към родителите си, които му викат, разтрисат или използват още по-груби начини. Най-добре е да научите ученика как да използва будилник. През това време, докато го будите, създайте атмосфера на доброта и топлина, включете радиото или любимата му музика, усмихнете му се, целунете го. Помнете, че ако карате дете да бърза – то прави нещата още по-бавно. Това е естествената реакция на тялото, оръжието му в борбата срещу графика, който не му подхожда. И знайте, че трудното събуждане няма да трае дълго. Според педиатрите до 2-3 месеца организмът сам свиква с точното време за ставане.

5. Ако искате да разберете какво става в училище, не задавайте въпроси, на които детето може да дава заучени отговори

Говорим за фрази като: „Как се справяш в училище, какви оценки получаваш?“, „Всичко наред ли е?“, „Какво учихте днес?“, „Имаш ли домашни?“. Спомнете си колко понякога са били досадни тези въпроси, особено когато оценките ви не отговарят на всички очаквания от родителите ви. Наблюдавайте детето, обърнете внимание на това какви емоции са „изписани“ на лицето му след като се прибере от училище. И не започвайте веднага с въпросите. Оставете го да си почине половин час, а след това го попитайте дали е научило нещо интересно днес, което би искало да сподели с вас, дали си е намерило нов приятел, дали харесва учителите си и кое е най-забавното нещо, което му се е случило днес. Въпроси от този тип също ще ви дадат ясна информация за училищния ден на детето, но също така ще ви сближат с него и ще го накарат да споделя повече. Защото от такива въпроси то усеща, че се интересувате от него и неговите чувства, а не от самото училище.

6. Предложете му положителна нагласа

Накарайте детето да гледа от добрата страна. Вместо да страда по лятната ваканция, напомнете му, че сега ще се види със съучениците си, ще си разказват как са прекарали лятото, ще има възможност да създаде нови приятелства, ще научи нещо ново и интересно.

* * *
В последните дни на лятото: забавна игра, която не бива да пропускате



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град