любопитно

Начало | любопитно | Бонбоните – сладка радост за всички

Бонбоните – сладка радост за всички

Аз детето | 2019-05-01

Бонбоните – сладка радост за всички

Познавате ли човек, който не обича бонбони? Ние не. Бонбоните са най-популярния десерт в света. Те са и най-популярният подарък. Но съвсем не са "нови" както повечето хора си мислят – дори и да не ви се вярва хората са правели бонбони още в Древен Египет.
Но как точно и как бонбоните са се развивали ще ви разкажем сега.

Преди много, много години жителите на почти всяка държава в света, както и сега, са обичали да си похапват вкусни неща много наподобяващи бонбоните, които днес ние тъй обичаме. По време на разкопки на Древен Египет археолози са открили изображения показващи как са изглеждали и как са били приготвяни бонбоните.
В тези древни времена захарта не е била много позната, затова като подсладител използвали мед. Основната съставка на древните бонбони била плодовете – най-вече фурми, а също и бадеми. Те били използвани много дълго време за направата на бонбони и в някои азиатски страни. Всяка държава имала свой майстор сладкар и тайни рецепти за сладкото изкушение.
Най-популярната стара римска рецепта за бонбони била следната: орехи и маково семе се варят с мед. От получената смес се правели топки, които се поръсват със сусам.

В Европа бонбони започнали да се правят чак през XVII век, когато започнала да се внася захар и сладкарството се превърнало в кулинарно изкуство.
Вносът на какаови зърна в Испания започнал през 1528 година, благодарние на завоевателя Ернандо Кортес. След това пък монахът Бенцони разказал на испанския крал за полезните качества на какаото и към него започнали да добавят мед и ванилия, за да има още по-приятен вкус. Малко по-късно Испания загубва монопола над този продукт и той започва да се разпространява и в други държави на континента.
През 1659 година във Франция сладкарят Давид Шайку открил и първата в света шоколадова фабрика. В нея той започнал да произвежда лакомства в големи количества, които имали формата на днешните бонбони. А 20 години по-късно френският посланик в Германия херцог Сезар дьо Плеси-Пралин, започнал да приготвя десерти от карамелизирана захар и шоколад. Точно от там идва и името на едни популярни бонбони наречени пралини.

Няколко години след това започва да се произвежда и шоколадът, който ние днес много обичаме, защото до началото на XIX век той се е употребявал предимно течен шоколад. Благодарение на швейцареца Франсоа Кайе шоколадовите блокчета завладели целя свят. След построената от него първа фабрика за твърд шоколад подобни започнали да работят в цяла Европа.
В рецептите за шоколад, вече нямало само какао, а и ядки, плодове, крем и много други. Няколко години по-късно Даниел Петер започнал да смесва какаото и с мляко и така се появил млечният шоколад.
След известно време друг швейцарец – Рудолф Линд изобретил машина, която разбърква и заглажда шоколадовата маса, докато тя се превърне във фин крем, чийто уникален вкус можем да опитаме и до днес.

Ето така накратко, се е развила историята на бонбоните и шоколада. Днес изобилието от тях е огромно – от най-обикновени шоколадови бонбони до такива с глазура, ядки, плодове и какви ли не още. Като освен по своя състав днес бонбоните се различават и по опаковка, състояние – твърди, дъвчащи, желирани, по своята украса, форма и много други

Любимите бонбони на нашия екип са желираните, а вашите?
 



Коментари
6 коментара

Pavche Stefanova, 12 г.,

Публикувано на 15.10.2013

Шоколадови...оф всички без желирани и с ядки,

Мо , 13 г.,

Публикувано на 15.10.2013

желирани сладко-кисели червейчета!

Йони , 11 г.,

Публикувано на 15.10.2013

на мен са плодовите,смучещи и дъвчащи но повече дъвчащите защото са по-меки.....Мммммм Бонбони!

Калина Петрова, 9 г. г.,

Публикувано на 20.12.2013

БОНБОНИ...обожавам ги всички.От желирани до шоколадови БОНБОНИ

Румен Каменов , 10 г.,

Публикувано на 28.12.2013

Всички са вкусни.А и те са невероятен десерт,който може да поглези всеки

Теодора , 13 г.,

Публикувано на 17.01.2023

На мен са ми любими желираните и дъвчащите.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град