важните неща

Начало | важните неща | Безопасно на велосипеда: сигнали с ръце, които всички трябва да знаем

Безопасно на велосипеда: сигнали с ръце, които всички трябва да знаем

Аз детето | 2020-06-19

Безопасно на велосипеда: сигнали с ръце, които всички трябва да знаем

Няма нищо по-хубаво от това да покараш велосипед, особено през лятото! И въпреки че колелата в наши дни стават все по-високотехнологични и се предлагат с готини джаджи и всякакви екстри, те все още не са оборудвани с мигачи и спирачни светлини като автомобилите. Така че, освен че винаги трябва да носите каска, важно е да знаете сигналите с ръце за завиване наляво и надясно и за спиране, преди да скочите на велосипеда, за да се возите. Кажете ги и на всички около вас, независимо дали карат колело или не. Ако всеки от нас ги знае инцидентите ще бъдат по-малко и всички ще са доволни. А и не са трудни за научаване.

Завой наляво

За да сигнализирате, че ще направите ляв завой всичко, което трябва да направите, е да вдигнете лявата си ръка, така че да е успоредна на земята.

Завой надясно

Сигналът на ръката за завиване надясно е малко по-сложен от сигнала за ляв завой, но не е чак толкова. Поставете горната част на лявата ръка право до себе си, като лакътят е огънат под прав ъгъл, а предмишницата (частта между лакътя и китката ви) трябва да е вертикална към земята. Ръката ви е насочена право към небето. По принцип лявата ръка трябва да прилича на буквата L. Ако пък можете да прехвърлите ръцете си и с лявата да управлявате колетото, можете да дадете сигнал с дясната ръка, като просто я вдигнете, както сигнала за ляво!

Ще забавя или ще спра

Важно е всеки, който е зад вас, независимо дали е автомобил, пешеходец или друг колоездач, да знае, че сте на път да забавите или спрете. В този случай поставете горната част на лявата ръка успоредно на земята, а предмишницата надолу към земята. Ако пък ще забавите скоростта разклатете и ръката си! По принцип е обратното на сигнала за завой надясно.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град