География

Начало | География | Банкок – да, това е градът с най-дълго име

Банкок – да, това е градът с най-дълго име

Аз детето | 2020-12-01

Банкок – да, това е градът с най-дълго име

Мечтаете ли някога да пътувате по света? Земята е такава интересна планета, нали? Вероятно познавате родния си град доста добре. Може дори да сте пътували в други интересни кътчета на България, които тя притежава в изобилие? Но какво ще кажете за други държави или континенти? Днес вземете паспорта си и си вземете чанта за пътуване, отиваме на изток. Къде отиваме? Нека посетим Банкок!

Банкок е столицата на Тайланд. В него живеят над 10 милиона души. Банкок е единственият голям град в страната, защото Тайланд се състои предимно от малки градове и села. Банкок става столица на Тайланд през 1767 г. Оттогава той е културно-историческият център на страната. Намира се на Чао Прая, една от най-важните реки в Югоизточна Азия. Банкок е и основен търговски център. През последните няколкостотин години той се превърна в голям модерен град. Според Книгата на Гинес, Банкок е само съкратена версия на пълното церемониално име на града. Какво е пълното име?

Е, преди да го прочетете се съсредоточете, поемете дъх и пийнете вода, защото ще е дълго и сложно, поне първите няколко пъти! Готови ли сте? Името е: Крун Теп Маханакон Амон Ратанакосин Махинтара Ютая Махадилок Поп Ноппарат Ратчатани Буриром Удомратчанивет Махасатан Амон Пиман Аватан Сатит Сакататия Витсанукам Прасит. Можете ли да си представите, нищо чудно, че са го съкратили. Това нещо трудно ще се побере на карта или личен документ, освен ако не е голям колкото фентъзи роман. Вече сигурно не ви е чудно, че градът държи световния рекорд за най-дълго име на място.

Били ли сте някога в Банкок? Ако не е така, надяваме се да сте опаковали летни дрехи! Субтропичният климат на града му осигурява доста топло време през по-голямата част от годината. Всъщност той е обявен за най-горещия град в света от Световната метеорологична организация. Друго нещо, което е горещо в Банкок, е кухнята. Тайландската храна е обичана по целия свят. Известно е, че е пикантна, така че имайте подръка голяма чаша вода! Ако някога го посетите, не забравяйте да опитате автентичен „Pad Thai“ с жасминов ориз. Може да опитате и друг местен специалитет – пържени хлебарки и гъсеници! Вкусно, а? ;)

След опитване на пикантна храна можете също да се упражнявате. Разходете се из Банкок и посетете много очарователни забележителности. Понякога наричани „Темпъл Сити“, улиците на Банкок са пълни с красиви будистки храмове. Например, Wat Pho разполага с най-голямата статуя на Буда в цял Тайланд! Други места, които трябва да се посетят, са Ват Арун, Древният град, Големият дворец и зоопарк Дусит. Кратък преход извън Банкок ще ви отведе в зоните на тропическите гори. Там можете да видите невероятно разнообразие от дивата природа! Докато пътувате из Банкок, със сигурност ще срещнете много приятелски настроени хора. Тайланд всъщност е известен като „Страната на усмивките“. Приятелски настроените хора вероятно са допринесли Банкок да бъде обявен за „Най-добрият град в света“ през 2008, 2010, 2017 и 2018 г. от читателите на списание Travel + Leisure.

Искате ли да посетите Банкок? За кои други градове се интересувате да научите повече? Нашият свят е пълен с невероятни места – надяваме се някой ден да ги видите!

Вижте още:
11 интересни факта за градовете по света
Норвегия – не просто студ и сняг, а една наистина интересна страна



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град