България

Начало | България | Български замък край Созопол е като излязъл от вълшебна приказка

Български замък край Созопол е като излязъл от вълшебна приказка

Аз детето | 2016-07-05

Български замък край Созопол е като излязъл от вълшебна приказка

Всички обичат замъците или ако не, то поне никой не може да не се възхити на красотата и вълшебството, което струи от тях. Трябва да благодарим на вълшебните приказки, които всички така обичаме, защото именно благодарение на тях ние харесваме замъците. Харесва ни да си представяме, че ей сега, хоп, ще видим някоя красива принцеса, смел рицар или страшен дракон. Макар че често са подчертавани предимно военните предназначения на замъците, тези сгради служат също така като административни центрове и символи на властта, подчертаващи и узаконяващи социалния статут на владетеля. Градските замъци са използвани за контрол над масите и важните търговски пътища, докато провинциалните често се намират в близост до архитектурни или природни особености, които са от съществено значение за общността, например мелници или плодородна земя. Там, в замъците, наистина са живели принцеси, за дракони никой не може да каже, но пък трябва да вярваме в чудесата.

Чудо е също така, че не е нужно да пътувате до някоя чужда страна, за да видите замък. Оказва се, че имаме красив приказен замък точно под носа ни. Малко хора знаят, но край Созопол или по-точно в село Равадиново има истински невероятен замък, точно такъв, какъвто всеки си представя, когато чуе тази дума. Така че ако скоро планирате лятната си почивка, то помолете мама и тате този път тя да е в Созопол. Освен, че самият ни черноморски град е доста красив в някой от дните, когато не става за плаж или във времето, когато е твърде горещо, можете да отскочите до замъка и да изживеете едно истинско рицарско приключение. Замъкът в Равадиново е сред най-интересните места по българското Черноморие и се намира само на няколко километра от Созопол. Още по пътя към селото вече можете да видите острите кули, които се извисяват и ви примамват.

Самият замък е повече от великолепен. Сградата отвън е украсена с орнаменти от месинг, които ни препращат в легендарните рицарски времена. Те висят по каменните стени, обвити в задната част на замъка с гъст бръшлян. Кулите са украсени с мед и месинг. От пръв поглед замъкът е изпълнен в стила на класическите западноевропейски замъци, като смесица на стилове от епохата на Възраждането и Романтизма, но това не е така! Стилът му е един-единствен и той е приказният стил. Това е тайната на магическото му въздействие – осъществената мечта да построиш замък, който го има само в приказките. Изграден е изцяло от 20 000 тона камък, който е специално изваден от недрата на Странджа планина близо до границата с Турция. Камъкът е мраморизиран варовик и присъства навсякъде – в оградата, изкуственото езеро, стените и кулите, параклиса и избата. Според Геологическият институт на БАН тези камъни са на възраст около 227 до 247 милиона години. Те съдържат следи от микродиаманти и по тази причина замъкът променя цвета си – сутрин е с оттенък на розово, през деня е бял, а по пълнолуние сияе. Мраморизираният варовик (Marble Limestone) още от древни времена се е смятал за изключително здрав и устойчив, а сградите строени от него за вечни.

Но това не е всичко, замъкът има и прекрасна градина, каквато трябва да има всяка такава вълшебна постройка. С истинско внимание към детайлите приказният вид на замъка се допълва с красиво езеро пълно с бели и черни лебеди, а отстрани е посадена голяма плачеща върба, която смело е наклонила клоните си към водата и допълнително допринася за красотата на езерото. Това разбира се, не е всичко. Замъкът в Равадиново има свой малък зоопарк! Той се намира точно до езерото с лебедите и има много интересни обитатели, като няколко пауна, зайци, пони и други. Вероятно най-екзотичния представител е пъстроцветен тропически папагал. Както всеки друг, така и Замъкът в Равадиново си има свое подземие. То се намира в ляво от входа и до него се стига по малък тунел, отклоняващ се от алеята. Подземието е на три нива. Има огромна дървена маса, а до нея е и тронът на краля. В най-долното ниво има малък водопад и различни реплики на средновековни инструменти. В най-горното ще намерите още реплики, включително и няколко метални рицари.

Сега остава да имате възможността да посетите този прекрасен замък и да се оглеждате за някой дракон!

Снимка: By Yanko BGRСобствена творба, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40063546



Коментари
1 коментар

PleaseWait , ,

Публикувано на 25.07.2020

Франко каза че няма такъв замък в Созопол

От редакцията: Да, така е, замъкът не е в Созопол, а край Созопол, близо до него, най-близо до село Равадиново. То си е написано.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град