любопитно

Начало | любопитно | Аз пиша красиво, а ти... Защо почеркът на всеки човек е различен?

Аз пиша красиво, а ти... Защо почеркът на всеки човек е различен?

Аз детето | 2019-06-05

Аз пиша красиво, а ти... Защо почеркът на всеки човек е различен?

Преди да научите отговора на този въпрос ви предлагаме да направите един бърз и забавен експеримент. Помолете няколко приятели или членове на семейството ви да се присъединят към една проста задача: върху лист хартия напишете първите няколко реда на обща любима песен или стихотворение. Когато сте готови, поставете листовете един до друг и ги сравнете. Макар че текстът е един и същ ще забележите, че почеркът на всеки е различен и без да има името отгоре можете веднага да познаете кой, кой текст е написал. Всеки от вас си има уникален почерк, който може и да има общо с този на майка ви или баща ви, но със сигурност не е еднакъв с техния. Също като гласа и пръстовия отпечатък и ръкописното изписване на букви за всеки човек е различно. Но замисляли ли сте се някога защо? За да можете да общувате, всички букви трябва да изглеждат еднакви, нали? В училище, когато се учите да пишете на всеки от вас показват едни и същи букви и въпреки това някак си пишем малко по-различно от другите.

Мислейки за това бързо ще осъзнаете, че писането всъщност е сложна задача, която включва доста части от тялото наведнъж. Мозъкът ви трябва да си представи буквите, които искате да напишете. След това нервите ви трябва да предадат буквата, за да може мускулите на ръцете да се движат по правилния начин, за да бъде тя написана. При това процесът не свършва дотук. През цялото това време очите наблюдават буквите, за да се уверят, че са правилни и ако случайно сгрешите бързо да предадат на мозъка, че има нужда от корекции. За капак това как нещо написано от вас ще изглежда зависи и от различни фактори в околната среда, като например температурата в помещението, нивото на стрес, времевите ограничения и цялостното ви настроение. Имайки предвид всичко това, не е изненада, че почеркът на всеки е различен.

Още по-любопитното е, че дори вашият почерк може да се промени въз основа на някой от споменатите фактори. Например ако бързате да довършите съчинението си в последните минути на учебния час ще забележите, че почеркът в началото несъмнено е по-различен, защото тогава сте писали по-бавно и спокойно. Различен може да е дори в един и същи текст. Това е всичко! Сега вече знаете отговора на този интересен въпрос.

За още по-любознателните от вас ще споделим, че някои хора практикуват графология, което е проучването и анализа на почерка. Най-често срещаната графологична техника, известна като графоанализа, е разработена от Милтън Нюман Бънкър в началото на 1900 година. Графоанализата включва изследване и анализ на формата на буквите. Някои графолози смятат, че могат да определят определени характерни черти на хората въз основа на техния почерк.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град