новини детски

Начало | новини детски | Ателиета за деца и младежи отварят врати в рамките на фестивала „Враца – книжен град“

Ателиета за деца и младежи отварят врати в рамките на фестивала „Враца – книжен град“

Аз детето | 2019-09-25

Ателиета за деца и младежи отварят врати в рамките на фестивала „Враца – книжен град“

Работилници за деца и младежи ще отворят в събота (28 септември), за да посрещнат всички посетители на първия в региона литературен фестивал „Враца – книжен град““. Ателиетата ще бъдат подредени в пространството между Община Враца и читалище „Развитие“ във времето от 10 до 18 ч. Първото ателие е за изработка на книжни послания. Всеки от участниците, с помощта на текстилни маркери, ще може да създаде своя уникална тениска или торбичка по избор. Малките строители пък ще могат да се включат в архитектурна работилница „България в Европейската година на културното наследство“. Участниците ще могат да сглобяват хартиени модели в различни мащаби на българските забележителности: „Патриаршията на Царевец“, „Рилският манастир“, „Замъкът Баба Вида“, „Храм-паметник Св. Александър Невски“, „Крепост Градище край прохода Вратцата“. Третото ателие е озаглавено „Камъче си нарисувай” и представлява работилница за рисуване върху камъни, в която ще се изписват буквите на глаголица.

Четвъртото е предназначено за най-малките посетители. Специално за тях ще бъде обособено ателие за рисуване на приказни герои. Участниците ще могат да се включват в работилниците през целия ден. В петък и събота, за децата над 11 години е подготвено и ателие за творческо писане с гост-ментори, в което по забавен начин ще бъде показано на участниците как да пишат страхотни истории и как да въздействат на аудиторията.

На 27 септември (петък) с младежите ще се срещнат писателката Радостина Николова, позната на малките читатели с поредицата си „Приключенията на мотовете“, отличена с Наградата „Бисерче вълшебно“ през 2014 и 2017 г. и журналистът Ива Антонова – кореспондент на Българското национално радио във Враца. На 28 септември (събота) специално за ателието в града ще пристигнат представителите на Kontur Creative – студио за дизайн, предпечат и илюстрация. В съботния ден съпътстваща програма ще има и в село Челопек. Тя е подготвена от Сдружение „Книгини“ и ще включва две работилници – за рисувани камъни и за създаване на фигури от стари книги и списания.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град