Лаборатория

Начало | Лаборатория | Артериите на листата

Артериите на листата

Аз детето | 2019-09-04

Артериите на листата

Ако някога са ви взимали кръв, сигурно сте забелязали как тя бликва от вената и спринцовката се пълни. Или тогава сте гледали настрани, а? Не, разбира се, че не сте, вие сте много смели! Такива вени не преминават само през ръката, а по цялото тяло. Някои от тях са много дебели, като главната артерия например, но има и много тънички, фини кръвоносни съдове, като тези в окото например. Растенията, подобно на нас, също имат такива тънки артерии или по-точно жилки. Докато сте на разходка съберете няколко листа и чрез един експеримент подробно можете да изучите техните жилки, без да ви е необходим микроскоп.

Ще са ви необходими:

  • листа от различни растения
  • листа за рисуване
  • цветни пастели


Какво се прави:
1. Използвайте по време на разходка с родителите си в парка или гората идеалната възможност да съберете няколко хубави листа.
2. Когато се приберете у дома, вземете един бял лист и го положете върху едно от листата. После внимателно, без много да натискате, драскайте с цветен пастел върху белия лист на мястото, където е притиснал листото.
3. Пастелът прави жилките на листото с всеки ваш щрих все по видими. Цялото листо се появява върху белия лист. Направете разноцвети отпечатъци на събраните от вас листа, застъпете ги леко и така ще направите истински и красив колаж. Могат да се получат прекрасни картини!
Какво по-хубаво от експеримент и изкуство заедно.

Но какви всъщност са тези жилки?
Листата имат голяма повърхност, от която се изпарява водата на дърветата. Корените всмукват вода от почвата, която върви нагоре през тръбичките в стеблата и след това потича в жилите на листата.

Защо се получава така?
Жилките в листата, както и човешките кръвоносни съдове, служат за снабдяване на клетките с хранителни вещества. Водата, която се поема от корените и стига до всички части на дървото, пренася хранителните вещества от почвата. За тръбопровод служат тънки тръбички в стеблото и мрежа от жилки в листата.

Снимка: sxc.hu



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град