играчки

Начало | играчки | Активни потребители: Играчките слайм са опасни за здравето на децата

Активни потребители: Играчките слайм са опасни за здравето на децата

Аз детето | 2019-04-16

Активни потребители: Играчките слайм са опасни за здравето на децата

Детските играчки от типа „slime“, по-известни като „желе“, „слуз“ или „лепкава каша“, са опасни за здравето на децата, сочи изследване на Българската национална асоциация „Активни потребители“. В последната година в ЕС са забранени 40 играчки-желета с опасно съдържание на елемента „бор“, а нарочен тест на подобни играчки на българския пазар открива шест вида със съдържание на опасния елемент, съобщиха от Асоциацията.

Касае се за продукти разпространявани под търговското име „slime“, превеждано при българските аналози като слуз, лепкава каша или желе. Сигналите в европейската система дефинират опасността в тези играчки като химическа. В тях се докладва най-често за опасно високо съдържание на химическия елемент бор. В някои се откриват и наднормени количества от други метали като олово и хром. Тези продукти представляват реален риск за здравето на децата, защото типът на играчките предразполага към плътен контакт с кожата, а в много случаи към облизване и тестване на вкуса. Опасните марки се разпространяват свободно в интернет на изключително ниски цени, понякога под 1 лев за брой, което увеличава тяхната достъпност за потребителите. Във всички известни случаи производител на играчките е Китай. Отрови са засечени в шест от девет детски слайм желета на пазара. Това е посочило изследване на Асоциация „Активни потребители“, поставило си за цел да проучи какво съдържа пихтиестата смес, която от година е хит сред детските игри по цял свят.

„Закупихме 9 играчки обозначени от производителите като „slime“ или с българските наименования желе, слуз или лепкава каша, които изпратихме за анализ на съдържанието на метали в независима лаборатория. 6 от тях закупихме от 3 търговски вериги, а още 3 поръчахме от интернет магазини. Ценово играчките са в диапазона от под 1 лев до 18 лева. От изследваните 9 проби в 6 се установява наднормено количество на химичния елемент. При лимит от 300 мг/кг в тях се измерват от 304 до 1007 мг/кг, като последното е над 3 пъти над разрешеното. Общо от 6 тествани проби от търговските вериги опасни са 3, т. е. 50%. Повишено съдържание на бор има в 3 от 3-те изследвани продукта закупени от интернет, т. е. 100%. При другите четири измервани метала, (никел, кадмий, арсен и олово) не се установиха наднормени количества, Въпреки това, в 3 от продуктите имаше стойности близки до разрешените лимити. Това показва, че риск от съдържание на повишени количества тежки метали в играчките тип „slime“ съществува, предупреждават от „Активни потребители“.

Борът е химичен елемент, металоид, означаван със символа „B“. В природата се среща в малки количества в състава на много минерали, като най-известен е боракс. Борът се използва широко в индустрията, например при производството на стъкло, като дезинфектант, инсектицид и др. В детските играчки елементът попада при влагането на боракс, който е част от компонентния състав на полимерите изграждащи продуктите тип „slime“. Борът не е канцероген. Той е биологично активен елемент участващ в много биохимични процеси. Силно токсичен е за насекомите и по-слабо за хората и бозайниците. При вдишване или контакт с кожата, лигавиците и очите съединенията на бор водят до раздразнение, възпаление и малки ранички, които обикновено са обратими при прекратяване на въздействието. При системно излагане на бор се наблюдават сериозни репродуктивни и хематологични проблеми. Не е разрешен за влагане в хранителни добавки. Съдържанието му в детски играчки е ограничено с Директива 48/2009 на ЕС.

Фактите са красноречиви и водят до извода, че играчките от типа „slime“, наричани още слуз, лепкава каша или желе, могат да бъдат опасни за здравето на децата! Особено висок е рискът да попаднете на замърсена играчка при покупка в интернет. Активни потребители ви съветва да не купувате и употребявате във вашето семейство подобни играчки.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град