За родители

Начало | За родители | 6 факта за детския кариес, които много родители не знаят, а трябва

6 факта за детския кариес, които много родители не знаят, а трябва

Аз детето | 2019-07-29

6 факта за детския кариес, които много родители не знаят, а трябва

Пищящо, ревящо или пък просто много обезпокоено и изплашено дете на зъболекарския стол е кошмарът за всеки родител, а често и за самите стоматолози. И често този кошмар се случва наистина, особено, когато наистина детето има нужда от зъболекар. Най-често това се случва заради кариесите и колкото и да обясняваш, че няма нищо страшно, когато стоматологът хване машинката или някой друг инструмент детето няма как да не се уплаши. Затова, за да можете да обясните на детето какво точно са кариесите и как ще се лекуват, както и за да може самите вие да сте подготвени, споделяме с вас 6 факта за кариесите, които всеки родител трябва да знае!

Кариесът невинаги е „дупка“ в зъба

Да, това е патологичният процес на твърдите тъкани на зъба, който допринася за неговото унищожаване. Но в най-добрия случай кариесът изглежда като много малко петънце, почти невидимо за невъоръжено око. И в най-лошия случай това петънце води до пълно разрушаване на зъба с болка и възпаление на венците. Понякога можете да видите на млечните зъби и петна с тъмножълт или кафяв цвят, но това често не са кариеси, а повреден емайл. Това се получава, защото емайлът на временните зъби е много тънък и бързо се повлиява от киселата среда и бактериите, които се намират в устата на всеки човек. Запомнете, че при малките деца кариеси най-често се получават на горните резци или кучешките зъби, затова те трябва да бъдат мити с малко повече старание.

Виновникът за кариеса най-често са стрептококите

Основната причина за развитието на кариес е бактерията Streptococcus mutans. Тя разгражда въглехидратите, навлизащи в устната кухина. Киселинната среда от своя страна влияе неблагоприятно върху зъбния емайл и той става по-тънък и по-слаб. В резултат на това слоят се разрушава напълно и кариозният процес прониква в зъба. Но броят и активността на бактериите пряко зависи от хигиената на устната кухина, хранителните навици, общото състояние на тялото и разбира се на първо място от консумираната храна. Тя трябва да е познатото на всички повече плодове и зеленчуци, повече готвени ястия у дома и по-малко „фаст или джънк фууд“.

Кариесите не се предават по наследство

Това е инфекциозно заболяване, а не наследствено, както някои смятат. Могат да се наследяват само структурните особености на твърдите тъкани на зъба, степента на тяхната минерализация, формата на зъбите и захапката. И с някои особености и лошо качество на грижа, кариесът може да се появи много по-често и по-прогресивно.

Колкото и да е странно кариесът е заразен

Ако децата пият от една чаша, използват една лъжица или слагат играчките си в устата едно след друго и едно от хлапетата има дори един кариес, бактериите лесно и бързо попадат в устата на здравото дете.

Сладките напитки преди сън са най-добрите приятели на кариеса

При деца, които са свикнали да пият сокове, подсладено мляко, горещ шоколад или чай със захар преди лягане вероятността да получат кариес е много по-голяма, казват стоматолози. Затова вечер и особено след измиването на зъбите давайте на детето само вода или неподсладен чай, както и топло мляко без захар, мед или какао, казват зъболекарите.

Млечните зъби също трябва да се лекуват

Много родители смятат, че не е нужно да стресират детето и да го водят на зъболекар ако има кариес на млечен зъб, защото когато падне и кариесът ще се махне с него. Но това често не се случва точно така. Ако кариесът не се лекува, той ще прогресира надолу в зъба и е възможно да засегне корените или зародиша на постоянния зъб. Това пък може да доведе до неразвит емайл на постоянния зъб или дори да го умъртви без да е израснал още. Дали да се лекува или не един кариес решават зъболекарите, които имат предвид степента на развитие, както и възрастта на детето.

Най-често те взимат решенията по следния начин:

  • Зъбът трябва да се извади веднага, ако до смяната му остават 6 или 12 месеца и ако корените вече са засегнати.
  • Млечният зъб не се лекува по никакъв начин ако му остават 3-4 месеца докато се смени и ако кариесът е само малка точка. Подобен зъб може да издържи, докато падне и в случая кариесът ще „падне“ заедно с него.
  • Лекува се ако до смяната на зъба остава над 1 година и ако корените все още не са засегнати, а пък зародишът на постоянния зъб е още навътре в челюстта.

Но помнете, че задължително се изисква стоматологична консултация и рентгенова диагностика на зъба, преди да се вземе решение какво да се направи.

Децата също могат да прочетат интересни неща за зъбите, за да са подготвени ;-)

Защо млечните ни зъби падат?
Защо трябва да мием зъбите си?
Как правилно да мием зъбите си?
Важните подробности за зъбите, които не знаем
Носенето на шини не е страшно, а полезно!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град