интересно

Начало | интересно | 5 любими и известни храни, които всъщност са създадени по погрешка

5 любими и известни храни, които всъщност са създадени по погрешка

Аз детето | 2020-02-04

5 любими и известни храни, които всъщност са създадени по погрешка

Никой не обича да греши, но това е част от живота, защото най-добре се учим от собствените си грешки. Пък и не всички грешки са лоши, за да ви го докажем сме ви приготвили класация с 5 от най-любимите храни на всички хора по света, които са открити в следствие на грешка. Следването на рецепта неправилно може да доведе до бедствие, но може да доведе и до нещо по-вкусно, отколкото сте планирали да направите. Ето пет грешки, свързани с храната, които в крайна сметка станали щастливи злополуки и създали най-емблематичните лакомства.

Корнфлейксът е измислен, когато рецепта за гранола се объркала

През 1898 година двама братя решили да направят гранола. Традиционно овесено блокче за закуска, което се състои от овес, ядки и мед. Двамата братя решили обаче вместо от овес да го направят от зърна пшеница. Не за друго, а защото трябвало да произведат бърза поръчка от 300 гранола барчета, а в момента имали само пшеница. Те стрили зърната, объркали ги с мед, но не се получила гранола, а нещо съвсем различно, което днес наричаме корнфлейкс.

Скрежината била просто случайно замразен сок

Кой не обича в най-горещите дни на лятото да пийне една студена, гъста скрежина. Но знаете ли, че тя също е измислена съвсем случайно. През 50-те години Омар Кнедлик, собственик на кафене в САЩ, измислил скрежината съвсем случайно. Хладилната му витрина за напитки се повредила, но за да ги запази студени той ги сложил във фризера. Само за няколко часа соковете и газираните напитки се замразили и се превърнали в гъсти ледени течности. Оказало се, че на клиентите така им харесват дори повече и ето ти скрежина.

Бисквитките с шоколадови парченца не е трябвало да имат шоколадови парченца

Днес те са популярни навсякъде по света и имат всякакви добавки и форми, но преди 40 години сладкар от Германия всъщност ги направил съвсем случайно и по погрешка. Докато месил поредните си бисквити без да иска бутнал буркан с малки шоколадчета в тестото. Но то било толкова вкусно и така се старал да го направи, че не искал да го изхвърля. Вместо това опекъл бисквитките и те се оказали още по-вкусни. Така ги има и до днес.

Сладоледът на клечка е изобретен случайно от 11-годишно дете

Докато се преструвал на откривател 11-годишно момче от САЩ оставило във фризера вода с разтворена в нея пудра захар, в чаша, заедно с клечката с която разбърквал сместа. На следващия ден майка му намерила в хладилника това нещо, почудила се какво е, облизала го и толкова го харесала, че няколко дни по-късно започнала да раздава на съседите, които казали на своите съседи... и така – ето ти сладолед на клечка.

Снаксовете първо са били храна за животни

Първите снаксове всъщност били лакомства за кучета, които се произвеждали от люспи царевица и ядки в специална машина за фино смилане. За да я почистват работниците просто добавяли навлажнена царевица, а топлината надувала тази царевица в нещо подобно на пуканки. Един ден един от работниците изсипал и подправка при царевицата, защото решил, че произвеждат лакомствата и после всички опитали какво се е получило. Оказало се доста вкусно и така започнали да произвеждат снакс.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град