забавна наука

Начало | забавна наука | 4 от най-удивителните (и малко страшнички) явления с които природата ни показва колко е могъща

4 от най-удивителните (и малко страшнички) явления с които природата ни показва колко е могъща

Аз детето | 2019-03-07

4 от най-удивителните (и малко страшнички) явления с които природата ни показва колко е могъща

Природата може да бъде невероятно мощна и удивителна. Веднага ви даваме и доказателства! Едно силно земетресение може да срути огромни сгради и дори да изгради цели планини. Някои от тях всъщност са образувани точно така и ако искате да научите повече, просто кликнете тук! Повече от 1 892 705 литра вода пък падат надолу от Ниагарския водопад на всяка минута. Водата е толкова много, че може да напълни близо 50 басейна с олимпийски размер. Всеки от вас пък е чел или гледал за страховити урагани, лавини, наводнения, приливни вълни и дори гръмотевични бури. Но ако си мислите, че майката природа няма още изненади в ръкава си, помислете отново. Природата има много други сили, които, макар и по-малко известни, могат да се опишат само като най-удивителни и да ни покажат, че все още нищо не сме видели. Всъщност силно се надяваме да ги виждаме само така... На картинка и текст, които просто да ни впечатляват.

Торнадото на всички торнадота

Можете ли да си представите, че вятър може да се движи с 511 километра в час? Това се е случило в САЩ през 1999 година и е официално документирано. Торнадо с такава скорост на вятъра може да вдигне цели къщи и да движи коли през въздуха като ракети. Торнадо със скорост на вятъра от повече от 483 км/ч повдига и носи цял товарен влак във въздуха, изкоренява от земята и дори разкъсва бетона на улицата. Точно това се е случило и през 1999 г. с най-мощното торнадо виждано някога. Природата е доста страшна и толкова силна.

Светлинно шоу

Всеки е чувал за цветните красиви светлини наречени северно сияние. Знаете ли обаче, че те също имат своята огромна сила. Така например те могат да се разпростират на цели 19 132 километра разстояние по небето. Хората, които живеят близо до полярните региони, виждат сиянията като гигантски завеси от блестяща светлина в различни цветове. Този красив ефект се появява, когато заредени частици, изстрелвани покрай Земята от Слънцето със скорост повече от 1 609 344 000 километра в час), се улавят в магнитното поле на Земята. Когато тези частици се сблъскат с газове в нашата атмосфера, газовете отделят светлина.

Мистериозни вълни

Представете си, че се намирате на борда на кораб далеч в океана, когато изведнъж стена от вода колкото блок на десет етажа се извисява към вас. Мислите си, че това е цунами, но не. Това не е цунами, причинено от подводно земетресение. Вълните цунами са малки в открития океан и стават огромни – и смъртоносни – чак когато наближават брега. Не, това което виждате в морето е съвсем друга вълна, за която учените не са сигурни. Не знаят как се получава, нито защо... но са доказани множество случаи на появата ѝ. Вълната се появява без никакво предупреждение в открито море, дори и при най-ясното време. Преди 15 години тези вълни се смятаха за мит. Но учените вече знаят, че са много реални – и много опасни дори за най-големите кораби.

Синя лава

Преди около две години жителите на Индонезия стават свидетели на невероятен феномен. Вулканът Кавах Йен, намиращ се там, започва поредното си изригване, но за огромна почуда на наблюдателите в околността, лавата, бликаща от кратера, е… синя! Учените, разбира се, веднага намират обяснение. Синият цвят всъщност не идва от самата лава, а е образуван в резултат на серните газове, струящи от пукнатините около вулкана. Когато силно сгъстените газове се срещнат с въздуха, те се възпламеняват и част от сярата в тях се кондензира и втечнява. Падайки надолу, започва да гори в яркосиньо и затова лавата придобива зловещия си синкав вид.

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град