За родители

Начало | За родители | 4 дразнещи детски навика, които са нормални и дори полезни

4 дразнещи детски навика, които са нормални и дори полезни

Аз детето | 2019-04-10

4 дразнещи детски навика, които са нормални и дори полезни

Всеки родител може да си припомни момента, в който малкото му сладко и послушно бебче се превръща в двугодишно малко дете с ужасно отношение, което прави куп дразнещи неща и има навици, които се чудите откъде са дошли. В тези случаи на родителите често се казва да се срещат с психолог. Но наистина ли тези навици са толкова необичайни, че изискват помощ от експерти? Сайтът Bright Side е решил да проучи някои неприятни проблеми на детското поведение и ние имаме новини за вас. Можете да се успокоите, детето ви е добре! Няма нужда от никаква помощ! Ако върши някое или пък всички от тези неща, не само че е напълно нормално, но те всъщност са и полезни за неговото развитие, колкото и да са дразнещи за вас!

Винаги казва „не“

Милото ви и тихо дете изведнъж започва да отказва всичко, което му предлагате. Дори когато става дума за неща, които харесва. Какво се случва: по правило периодът „не“ показва, че детето е започнало да осъзнава, че може да избира само. Това обикновено се случва, когато детето е на възраст от две и половина до три години. То най-накрая разбира, че е отделна личност, а не част от родителите си, и се опитва да заслужи своето място в семейството. Какво да правите: бъдете търпеливи и не се опитвайте да потискате бунтарския дух на детето си. Нека то също да може да взема някои прости решения. Позволете му да бъде по-независимо: добре е детето ви да реши какво да носи, за да отиде в детската градина например. По този начин то ще ви се довери повече и ще стане по-уверено.

Задава едни и същи въпроси отново и отново

Вашето дете не просто повтаря една и съща дума отново и отново, то изисква вашата реакция. Дали това ви подсеща за нещо? Понякога родителите не могат да разберат какво искат децата им, а децата се разстройват, ако не получат отговор. Това поведение може да подлуди дори най-спокойните родители. Какво се случва: повторението е най-добрият начин да запомните как и кога се използва тази или онази дума и как се променя нейното значение в зависимост от ситуацията и времето. Освен това, детето упражнява своите интонации и звуци. Какво да направите: имайте предвид, че повторението е стъпка към овладяването на говоренето. Насърчавайте детето си, говорете с него повече: „периодът на повторение“ ще приключи, но негативната ви реакция към него може да предизвика проблеми в бъдеще.

Често се буди през нощта

Буденето в 3 часа през нощта е едно от най-неприятните неща за родителите, които цял ден са работили, занимавали са се с домакинството и при наличието на енергично дете като че ли нощта е единственото време, в което могат да си починат. При това колкото по-често се случва, толкова повече се ядосвате и смятате, че хлапето има някакъв проблем. Какво се случва: нарушения на съня обикновено възникват поради емоции и нова информация, получена през деня. Ако детето не иска да спи, то вероятно е изпитало интензивни емоции вечер. А понякога усвояването на нови умения може също да предизвика превъзбудено поведение: детските психолози смятат, че децата искат да опитат новите си умения толкова много, че са готови да пожертват съня си. Какво да направите: първо, опитайте да планирате всичките си дейности през първата част на деня. Ако детето ви все още не иска да спи през нощта, не се побърквайте. Прекарайте известно време с детето си, то вероятно ще се успокои след няколко минути и ще се върне в леглото.

Не иска да слуша какво му говорите

Сутрин е, вие бързате – трябва да оставите детето си в детската градина и да отидете на работа. Но то има различни планове: хвърля закуската си, тича, крещи и не иска да си мие зъбите. Не е най-доброто време за драма, нали? Какво се случва: според психолога Джон Готман, непослушността на децата е тяхната покана да играят. За децата играенето е основният начин да открият света. Вашето дете се събужда пълно с енергия и не бива да го обвинявате, ако плановете ви се различават. Какво да направите: преразгледайте графика си. Може би искате да се опитате да се събудите по-рано, за да имате време да играете с детето си. Ако тази опция не ви подхожда, опитайте се да го разберете и го оставете да играе поне 15-20 минути всяка сутрин.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град