зоокът

Начало | зоокът | 10 изумителни факта за хибернацията

10 изумителни факта за хибернацията

Аз детето | 2020-01-06

10 изумителни факта за хибернацията

Не е ли хибернацията най-чудесното и най-умното нещо, което природата е измислила. За нас – определено! Толкова пъти сме съжалявали, че ние хората нямаме тази способност. Само си представете, когато навън стане много студено просто да се сгушвате на топло и да проспивате целия студ. Хлъзгането на леда, ходенето на училище при минусови температури, грипните епидемии... Но дали наистина е толкова хубаво? Решихме да проверим и споделяме с вас 10-те най-изумителни факта за зимния сън на животните, които научихме.

Когато животните хибернират, те всъщност не спят. Когато времето е студено и храната е в недостиг, животни като таралежи, мечки и прилепи стават неактивни, за да пестят енергия. По време на зимен сън сърдечната им честота и дишането се забавят, а телесната им температура спада.

За да се подготвят за дълга хибернация, в която не ядат и не пият вода, животните го правят в големи количества преди това. Семейство млади гризачи наречени под общото име Сънливцови, например, се хранят толкова много, че до края на лятото да могат да удвоят нормалния си размер. Това за тях е обичайно, защото могат да загубят до половината от телесното си тегло по време на хибернация.

Животните зимуват по много различни начини – от охлюви, които се прикрепят към повърхност, покриват се с тиня и чакат зимата да премине, до таралежи, които обичат да строят гнезда от трева, листа и слама, често под паднали дървета.

Катериците не изпадат в зимен сън, защото не могат да натрупат достатъчно телесни мазнини. През лятото те складират храна на различни места. След това през зимата те спят до 20 часа на ден, отправяйки се рано сутрин или късно следобед към запасите си.

В горещ и сух климат същества като африканския таралеж правят нещо наречено „аестиване“. Това е, когато намерят хладно и безопасно място и станат неактивни. Аестивацията обикновено трае много по-малко от хибернацията.

Влечугите като змии и гущери често намират неизползвана дупка в земята и се заселват, за да изчакат студа, защото са студенокръвни (телесната им температура се контролира от околната среда). Това също е вид хибернация.

В Северна Америка един вид дървесна жаба може да оцелее, като се замразява и размразява няколко пъти на сезон благодарение на уникално естествено вещество в кръвта ѝ.

Въпреки че би било хубаво да се свиете под топло одеяло и да проспите студените зимни месеци, за съжаление ние, хората, не можем да зимуваме.

Учените смятат, че това се дължи на нашия размер. С изключение на мечките, в зимен сън изпадат само малки на размери животни.

Споменатите вече семейство Сънливовци държат рекорда за най-дългите хибернатори – до 11 месеца! Всъщност името им го подсказва, нали?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град