Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Защо когато сме гладни коремът ни къркори?

Защо когато сме гладни коремът ни къркори?

Аз детето | 2019-04-10

 Защо когато сме гладни коремът ни къркори?

Какъв е този звук? Сякаш някакво животно ръмжи? Да не би да е от теб! Чакай, кога яде за последно днес? Аааа, ето какво било! На всеки се е случвало това – седи мирно в училище в часа и се опитва да се съсредоточи в урока, но не успява. От закуската е минало известно време, а пък до обяда остава още! Но звукът става все по-силен и даже някои от съучениците ти вече се оглеждат, за да разберат какво точно е това. Когато стомахът започне да „ръмжи“ или „къркори“, понякога може да бъде достатъчно силен, за да го чуе целият клас! Със сигурност това ви се е случвало поне веднъж! Но след като сте хапнали хубаво някога задавали ли сте си въпроса, защо изобщо стомахът издава този звук? Може би иска да попита: „Кога ще е обяд?“ Но защо? Ти вече със сигурност усещаш, че си гладен, така че наистина ли е нужно тялото ти да го показва и на всички други с тези странни звуци? Вероятно не! Защо тогава го прави?

Първо трябва да знаете, че няма нужда да се притеснявате. Стомахът на всеки човек „ръмжи“, „бълбука“ и къркори от време на време. Това е просто приятелско напомняне, че тялото ви винаги работи, за да ви държи в добра форма. Въпреки че може да звучи като ръмжене, идващо от гърлото, това което чувате, идва от стомаха и тънките черва. И това се случва във всякакви случаи – не само когато сте гладни! Мускулите на храносмилателната система движат храната в процеса на храносмилането и затова се чуват различни звуци. В допълнение към храната и течностите, които се движат през храносмилателната система там има и въздушни мехурчета от газове Именно тези мехурчета от газ и въздух издават звуците, които познавате, като къркорене на стомаха. Те не са толкова силни, когато имате храна в стомаха, защото храната абсорбира част от тях.

Когато стомахът ви е празен, тези звуци са много по-забележими. Вероятно затова свързваме къркоренето с глада. Няколко часа след като хапнете, стомахът ви изпраща сигнали до мозъка, за да може мускулите на храносмилателната система да се активират отново. Точно затова, докато храносмилателната система започне да действа – стомахът не издава никакви звуци. Знаете ли също така, че всъщност има научна дума за шумовете, които стомахът издава. Те се наричат борборигми от гръцката дума (borborygmus), дума, която имитира звука на това, което тя описва! Ако все пак ви омръзне стомахът ви да къркори, яжте малко и често, вместо няколко големи порции. Наличието на малко храна в стомаха през целия ден ще спомогне за успокояване на тези досадни шумове!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град